4. jaanuar 1998 kell 22:00

Dollar alustas uut aastat rekorditega

Uus aasta algas dollarile hästi. Juba möödunud aasta viimastel nädalatel alanud tõus jätkus ka reedel, uue aasta esimesel kauplemispäeval täie hooga ja murdis läbi 1,80 DEMi (14,40 krooni) taseme. Ameerika turgude avanedes tõusis dollari kurss isegi 1,8066 DEMini ehk 14,4528 kroonini (viimase kolme ja poole kuu kõrgeim kurss), langedes seejärel reede õhtuks 1,803 marga ehk 14,42 kroonini. ?veitsi frangi suhtes näitas USD viimase kahe kuu kõrgeimat kurssi.

Uue aasta esimeste kuude valuutakursside liikumine on jätkuvalt sõltuvuses sündmuste arengust Kagu-Aasias. Mure sealse regiooni, eriti Lõuna-Korea jätkuva finantskriisi pärast viis dollari kursi jeeni suhtes 132,15 jeenini -- kõrgeim kurss alates 1992. aasta maist. Näib, et valuutadiilerid usaldavad uuel aastal enim dollarit, mis tänu USA jätkuvalt stabiilsele majanduskasvule ja madalale inflatsioonitasemele usutakse olevat piisavalt stabiilne ja isegi tugevnev valuuta.

Euroopa majanduskasv ei ole nii hoogne kui võistlejatel üle ookeani. Kuigi ametlikult alustab Euroopa rahandusliit tegevust 1999. aasta 4. jaanuaril, siis de facto toimub see mais, kui valitakse rahaliiduga esimeses voorus liituvad riigid ja fikseeritakse vahetuskursid, mistõttu DEM on sel aastal ilmselt ebastabiilne. Saksamaa riigipanga presidendi Hans Tietmeyeri sõnul tuleb Euroopa Liidu liikmesriikidel orienteeruda madalamate intressimäärade suunas.

Venemaa keskpank denomineeris alates esimeset jaanuarist rubla tuhat korda. Kolme aasta jooksul jäävad siiski kehtima paralleelselt ka vanad rahatähed.

Hetkel kuum