5. jaanuar 1998 kell 22:00

ERA Pank võib endaga liita EVEA Panga

Kiikeri sõnul võib liitumine teoks saada juhul, kui tehing on ERA Pangale kasulik. «See on puhas spekulatsioon, sest liitumine pole alati ainuõige tee,» sõnas Kiiker.

«Hansapank omas Hoiupangas kunagi ühe kolmandiku, kuid liitumist ei toimunud,» märkis Kiiker.

Detsembris sõlmisid ERA Pank ning ?veitsi investeerimisfirma Belesta Holding EVEA Panga aktsiate valduslepingu.

Kiiker ütles, et kui Eesti Pank annab sel nädalal ERA Pangale nõusoleku omandada oluline osalus EVEA Pangas, saab ERA Pangast valduslepingu järgi kolmandiku EVEA Panga aktsiate omanik. Praegu omab ERA Pank koos oma tütarfirmadega ligikaudu 7 protsenti EVEA Panga aktsiatest.

Kiiker ütles, et on kasulik omada üle ühe kolmaniku ettevõtte hääli, sest siis on aktsionäride üldkoosolekul häältel suur osakaal. «Ilma meieta ei saa siis midagi otsustada,» sõnas ta. Kiikeri sõnul võib üldkoosolek siiski vastu võtta otsuseid, kui kohal on pool aktsiatega esindatud häältest.

Erandiks on panga põhikirja ja aktsiakapitali muutmisega, majandusaasta aruande kinnitamise ja kasumi jaotamisega, panga tegvuse reorganiseerimise ja lõpetamisega seotud küsimused. Need muudatused nõuavad vähemalt kahe kolmandiku aktsiatega esindatud häälte toetust, selgitas ta.

EVEA Pank korraldas mullu detsembri lõpus kinnise aktsiaemissiooni hinnaga 15 krooni, emiteerides 1,4 miljonit uut aktsait. Kuna ka teised panga aktsionärid soovisid emissioonis osaleda, pikendas EVEA Pank aktsiaemissiooni 17. jaanuarini.

Kiikeri sõnul tutvub ERA Pank EVEA Panga emissiooni prospektiga esmaspäeval. «Võib-olla on otstarbekam EVEA Panga aktsiaid turult osta,» tõdes Kiiker, kommenteerides võimalikku emissioonis osalemist.

EVEA Pank on hindas detsembris ERA Panga huvi EVEA Panga aktsiate vastu positiivseks. EVEA Pank on bilansimahu poolest seitsmes ning ERA Pank kaheksas Eesti kommertspank. BNS

Hetkel kuum