7. jaanuar 1998 kell 22:00

Jaapani Pank USAs tuge otsimas

Kagu-Aasia riikide valuutad langevad järjest edasi, kukkusid ka regiooni mitme börsi aktsiahinnad. Jaapani jeen tõmbas veid hinge ja jäi üleeilsele tasemele, sest diilerid kartsid, et Jaapani aserahandusministri Eisuke Sakakibara visiit USAsse on edukas ning võib tuua endaga kaasa riikide keskpankade ühisinterventsiooni. Aserahandusministri tööplaanis olid kohtumised Ühendriikide aserahandusministri Lawrence Summersi ja Föderaalreservide juhi Alan Greenspaniga. Analoogiliselt teisipäevaga tõusis dollari kurss jeeni suhtes 134,40 jeeni tasemele, langes seejärel 131,50-le.

Jaapani rahandusministeeriumi andmetel vähenesid riigi valuutareservid möödunud kuul 7,6 mld dollari võrra 220 miljardini. Reservide vähenemine on arvatavasti seotud möödunud aasta viimastel nädalatel sooritatud tugevate interventsioonidega. Financial Timesi andmetel on see esimene märkimisväärne saareriigi valuutareservide kahanemine viimase seitsme aasta jooksul.

Saksa marga suhtes oli dollar samuti suhteliselt volatiilne. Varahommikul, enne Euroopa turgude avamist tõusis USD kurss 1,838 DEMini (14,704 kroonini), langes seejärel aga üle poolteise penni. Maaklerid olid veidi mures, missugune on Saksamaa liidupanga reaktsioon valuutakursside liikumisele täna toimuval Buba nõukogu istungil. Liidupanga peaökonomist Otmar Issing rahustas siiski turgu, väites, et keskpangal on tugevad närvid ja valuutakursid on turu, aga mitte keskpanga probleem. Teatele Saksamaa tööstustoodangu 0,3% kasvust novembris turud ei reageerinud.

Hetkel kuum