7. jaanuar 1998 kell 22:00

Paide piimakombinaat taotleb individuaalset ekspordilitsentsi

Esmalt taotleb Paide piimakombinaat lõssipulbri väljaveo luba. Euroopa Liidu ekspertide kontroll hõlmab kogu tootmis- ja säilitamisprotsessi, mistõttu on investeeringusummad väga suured. Euroeksperdid kutsutakse Paide piimakombinaati omal kulul, ütles Järva Teatajale piimakombinaadi tootmisdirektor Ilmar Rohtmets.

Paide piimakombinaat taotleb individuaalset ekspordilitsentsi. Kui jääda ootama, millal kõik Eesti piimatööstused võivad oma toodangut Euroopasse eksportima hakata, võib minna kümme aastat. Väikesed piimakombinaadid ei suuda vajalikul määral investeerida, selgitas Rohtmets.

Seni kauples Paide piimakombinaat Euroopa riikidest peamiselt Hollandiga ja põhiline ekspordiartikkel oli lõssipulber. Kombinaadi peadirektori Jaan Kääri sõnul on kõik litsentsinõuded täidetud, kuid palju on vaja teha ehitustöid.

Kääri sõnul on Paide piimakombinaadil teiste Eesti piimatootjatega võrreldes küllaltki head võimalused euroturule tagasi pääseda.

Euroopa Liidu inspektorid, kes külastasid Rapla, Paide ja Põlva piimatööstust, leidsid rea tootmishügieenialaseid puudusi. Selletõttu tühistati alates 1. jaanuarist Eesti piimatööstuste toodangu väljaveolitsents Euroopa Liidu liikmesriikidesse.

Puudused olid põhiliselt ehituslikku laadi: piimatööstuses ei tohi olla ühtegi puidust ust ega aknaraami, kraanid peavad olema pedaaliga või elektrooniliselt avatavad, ka seinte-, lagede ja põrandate ehitusmaterjal ei vastanud nõuetele.

ASi Põlva Piim tegevdirektori Enn Soku ning 95 protsenti piimapulbrist eksportiva Saaremaa liha- ja piimatööstuse tegevdirektori Ahti Viilupi sõnul on Euroopa Liidu inspektorite nõudlikkusel poliitilised põhjused: Euroopa Liidu liikmesriigid ei soovi, et odav piimapulber Euroopa turule jõuaks.

Soku sõnul usub ta, et lahendus tuleb poolpoliitiline. Ka Viilup usub, et Euroopa Liidu inspektorite tehtud ettekirjutused täidetakse ja mingi kompromisslahendus siiski leitakse.

Soku sõnul on Eesti piimatööstuste ekspordiloata jäämises kõige rohkem süüdi põllumajandusministeerium. Viga ei saa olla tootmishügieenieeskirjade rikkumises, kui Eestis üldse puuduvad niisugused eeksirjad. ETA

Hetkel kuum