8. jaanuar 1998 kell 22:00

Preatoni: börs kukub veelgi

Preatoni ütles, et praegusest hinnatasemetest kinnihoidmine Tallinna börsil ei lase turul liikuda majanduslikult põhjendatud tasemele, mistõttu paljud välisinvestorid ei huvitu Tallinna börsile raha paigutamisest.

Preatoni lisas, et ta pole ise pärast Ühispanga aktsiate müümist ühtegi aktsiat ostnud ning ei kavatse teha seda enne, kui hinnatase on taas madalal. Möödunud suvel teenis Preatoni Ühispanga aktsiainvesteeringuga 150 miljonit krooni.

Hansapanga aktsiaturgude osakonna juhataja Tõnu Pekk kommenteeris Preatoni seisukohta majandusliku põhitõega, mille järgi on investorid alati huvitatud madalamast hinnatasemest.

Peki sõnul võib börs langeda juhul, kui ettevõtetel pole tulevikus eelmise aasta tulemused enam kättesaadavad ja välisinvestorid loobuvad aktsiate ostmisest. Samas on alates detsembrist täheldatav välisinvestorite suurenev ostuhuvi, mis vahetas välja suvest sügiseni kestnud müügisurve, lisas Pekk.

Hoiupanga aktsiaanalüütiku Martti Singi ütlusel baseerub Preatoni oma arvamustes nn ootuste teoorial, mille järgi võib madalama tootluse ootuses ette näha ka madalamat hinnataset. Singi ütles, et ta pole nõus seisukohaga, et hinnad on põhjendamatult kõrgel, kuna inimesed ootavad ettevõtetelt häid tulemusi.

Kuigi majanduskeskkond on muutunud ja intressimäärad kõrgemad, on aasta jooksul oodata intressitasemete langust paari protsendi võrra ja suurenevat huvi investeerimise vastu, märkis Singi. Seda muidugi eeldusel, et aasta jooksul ei toimu välis?okke, nagu seda oli möödunud aasta sügisel, lisas ta.

Börsi suhtes skeptilisele hoiakule vaatamata plaanib Preatoni veel käesoleval aastal Tallinna börsil noteerida temale kuuluva kinnisvaraarendusettevõtte Pro Kapitali. Kui Preatoni poolt Eestis kinnisvarasse tehtud investeeringute koguväärtus ulatub miljardi kroonini, siis 400 miljoni krooni eest kuulub vara Pro Kapitalile.

Pro Kapital ehitas möödunud aastal bürooruumideks välja Eesti Kaabli hoone Tallinnas Narva maanteel, millest laekus puhastulu 20--25 miljonit krooni.

Kõigi projektide kogukasumiks planeerib 100 miljoni kroonise aktsiakapitaliga Pro Kapital sel aastal 134 miljonit krooni, tuleval aastal 210 miljonit krooni ja 2000. aastal 247 miljonit krooni. Suurinvestoritele suunatud 3,5 miljoni aktsia müügiga soovib ettevõte laiendada kapitalibaasi 140 miljoni krooni võrra.

Sel aastal on Pro Kapitalil plaanis lõpetada Kristiine kaubanduskeskus, hoone Viru ja Vene tänava nurgal, hoone Vene 19 ning Preatoni isiklik residents Vene 9. Kavas on alustada endise Ilmarise hoone ümberehitust ja ehitada uut hoonet Eesti Kaabli hoone taha. Lisaks sellele on kavas alustada endise Tondi sõjaväelinnaku ümberehitamist.

Hetkel kuum