Kiviteri omanikud astuvad põlevkivi hinnatõusu vastu

12. jaanuar 1998, 00:00

ASi Kiviteri juhataja Jüri Soone rääkis, et ehkki Kiviter kasutab töötlemisel madalama hinnaga nn tehnoloogilist põlevkivi, viiks valitsuse kavandatav 17protsendiline hinnatõus selleni, et ettevõte lõpetaks põlevkiviõli tootmise. See tähendab, et tööta jääb 2000 inimest ehk 2/3 Kiviteri töötajaist, teatas Soone.

Soone rääkis, et põlevkiviõli müüakse maailmaturu hinnaga, mis on kujuneb välja Rotterdamis.

«Kui maailmaturu hinnad mingil määral tõusevad ja ettevõttes plaani kohaselt tootmiskulusid vähendada, oleks maksimaalselt kolmeprotsendiline põlevkivi hinna tõus Kiviterile talutav,» sõnas Soone.

Kiviteri nõukogu liige ja ettevõtte hiljuti erastanud ASi Eriõli juhatuse liige Priit Piilmann kinnitas, et loomulikult ei olnud Eriõli ettevõtte erastamisel arvestatud sellise põlevkivi hinna tõusuga. «Eks me nüüd teeme tööd, et see hind ei tõuseks,» teatas Piilmann. Ta märkis, et läbirääkimised sel teemal käivad nii kohaliku omavalitsuse esindajatega kui ka valitsusliikmetega.

Piilmanni sõnul tahab Eriõli tõestada vastupidiselt levinud arvamustele seda, et põlevkivi töötlemist on Eestis kasulik jätkata. «Meie asi on nüüd peatada põlevkivi hinna tõus ja paralleelselt üritame saada riigilt luba ise põlevkivi kaevandada,» ütles ta. «Ei ole ju mõtet Eestis soosida monopoli, kus üks ettevõte otsustab oma suva järgi tõsta hinda ning teistel ei ole võimalust näidata, et saab ka odavamalt kaevandada.»

Varem on Kiviteri erastaja Eriõli teatanud, et äriplaani järgi hakkab Kiviter ka naftat töötlema. Piilmann ütles, et naftatöötlemine ei ole mitte alternatiivne tootmine, vaid veel üks Kiviteri tootmisharu. Praegu on naftatöötlemine veel vaid projekti tasandil.

Küsimust, millal selles osas Kiviteris midagi toimuma hakkab, ei soovinud Piilmann täpsustada. Kõik see baseerub ikkagi majandusarvutustel ja eelkõige tuleb ette näha, mis Venemaal järgneva kümne aasta jooksul toimuma hakkab, ütles ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing