Kulla unts alla 280 dollari

12. jaanuar 1998, 00:00

Dollari kurss liikus pärast tormilist nädalat veidi vaiksematesse vetesse. Hirm keskpankade sekkumise ees sundis investoreid dollareid müüma. Kuulujutte keskpankade interventsiooni kohta tuli mitmelt poolt. Esimene pääsuke oli Jaapani Pank, mille kohta hakkasid jutud levima juba neljapäev õhtul. Jaapani rahandusminister Hiroshi Mitsuzuka, kes väitis reedel, et saareriigi tippametnikud on pidevalt kontaktis USA kolleegidega, tekitas turgudes kahtlusi, et interventsiooniga võib ühineda ka Föderaalreserv, kes üritab niimoodi kaitsta samaaegselt jeeni ja Indoneesia ruupiat. Viimasena tekkis kahtlus Austraalia keskpanga suhtes, kes võib nii kaitsta Austraalia dollarit. Nii langeski dollari kurss reedel 1,1 jeeni võrra, tasemeni 131,52 USD/JPY.

Saksa marga suhtes alustas dollar reede hommikul Euroopas kursiga alla 1,81 DEMi. Pärast Saksamaa tööpuuduse andmete avaldamist hakkas USD taas kosuma ning lõpetas päeva umbes 1,82 marga (14,56 krooni) tasemel. Tööpuudus Saksamaal oli möödunud aasta lõpus 11,8% ehk 0,5 protsendi võrra kõrgem kui novembris. Seega on Saksamaal 4,521 miljonit töötut, mis on väga teravas kontrastis USAga, kus tööpuudus oli vaid 4,7% töövõimelisest elanikkonnast. Samas loodi Ühendriikides mittepõllumajandussfääris 360 000 uut töökohta. See oli tunduvalt rohkem kui analüütikute poolt prognoositud 208 000.

Kulla hind langes reedel esmakordselt pärast kaheksatteist aastat alla taseme 280 USD/oz. Londonis fikseeriti kulla hinnaks reede pärastlõunal 278,70 dollarit unts.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing