Aasias aktiivne finantsdiplomaatia

13. jaanuar 1998, 00:00

Majanduskriis Kagu-Aasias jätkub täie hooga ja mõjustab finantsturge kogu planeedil. Hongkongi aktsiad langesid eile umbes üheksa protsenti. Dow Jonesi tööstuskeskmine tegi möödunud nädalal läbi kõigi aegade suurima nädalase punktilanguse. Langevad toorainete hinnad. Iga päev on sealkandis näha poliitika- ja finantsmaailma vägevaid. Kriis on väljunud finantssfäärist poliitikasse. Eile saabusid Indoneesia pealinna Jakartasse rahvusvahelise valuutafondi kõrged ametiisikud ja USA aserahandusminister Lawrence Summers. President Suhartol oli telefonivestlus Jaapani peaministri Rytaro Hashimoto ja Saksamaa kantsleri Helmut Kohliga. Nii jääb ka valuutaturgude peamine tähelepanu lähinädalateks Kagu-Aasia finantsturgudele.

Sellele vaatamata liikus USA dollar jeeni suhtes kitsastes piirides -- vahemikus 131,80--132,45 jeeni. Üheks tasakaalustavaks jõuks oli kindlasti aktsiahindade liikumine allamäge. Mõnede analüütikute arvates oli oma osa ka Jaapani valitsuse ettevalmistataval majanduse stimuleerimise paketil, mille järgi suunatakse 30 000 miljardit jeeni riikliku sektori ressursse riigi tugevamatele pankadele ning samuti pankadele, kus halbade laenude osa on väga suur.

Ei ole halba ilma heata. Kagu-Aasia majanduskriis aitab kaasa ülekuumenemisohus USA majanduse mahajahutamisele. Headele majandusnäitajatele vaatamata ei liikunud dollar oluliselt ka marga suhtes. Kõikumised jäid penni piiridesse. Eile õhtul oli dollari kurss veidi madalam kui reedel -- 1,816 DEMi (14,53 krooni).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing