12. jaanuar 1998 kell 22:00

Provence'i mitmekesine toidulaud

Mitmed prantsuse kulinaaria ajaloo parimad kokad pärinevad just Provence'ist.

Road on enamasti kohalikest toiduainetest valmistatud: kala kohalikest vetest, lambaliha, puu- ja juurviljad, metsikud seened Vari metsadest. Provence'i köögile on iseloomulik küüslauk, nn provansi trühvel, samuti oliivõli. Sealt on pärit ka ütlus «kala elab vees ja sureb õlis».

Kuulsaim roog bouillabaisse on kalasupp, mis sisaldab alati kolme põhilist kalaliiki: punast ogalikku, merikukke ja meriangerjat. Lisaks leidub supis mitmesuguseid teisi kalu ja vähilisi koos tomati, safrani, küüslaugu jt maitseainetega. Kalaleem serveeritakse hispaania pipra pasta (rouille) ja röstitud saiaga (croutons). Pärast suppi süüakse pearoog -- liuatäis kalu ja vähilisi.

Igal maakonnal on oma hõrgutised, nt arles'i vorstikesed, avignoni konserveeritud melonid, aix' suhkruglasuuriga mandlikommid, nimes' tursakreem, modane'i leib, mis on täidetud suhkrustatud puuviljadega jne.

Aioli -- majoneesi hulka on segatud äsja peenestatud õrn provanssaali küüslauk. Serveeritakse koos soolatud tursakala, keedetud munade, spargli ja kohalike köögiviljadega.

Loup grille au fenouil -- tilli- ja viinamarjavõsudega grillitud merihunt.

Brandade de morue -- provansi püree, mis on valmistatud tursast, oliiviõlist ja piimast ning maitsestatud küüslaugu ja trühvlitega.

Nicoise salat -- tuunikala, roheline aedsalat, oliivid, rohelised oad, munad, tomat, kartulid ja an?oovis.

Valged veinid. Valdavalt kuivad ja peene aroomiga veinid pärinevad Rhone'i orust. Soovitatav: Clos Ste -- Magdeleine, Chateaux Val Joanis jt.

Roosad veinid. Need on valmistatud punastest viinamarjadest, millele annab iseloomuliku värvuse marjakestal käärima hakkav mahl. Meeldivalt puuviljamaitselised. Soovitatav: Chateau Romassan, Commanderie de Bargemone jt.

Punased veinid. Neid on lõputult alates rasketest viljalihaga jookidest kergete ja mahedateni. Parimad on kange ja rikkaliku aroomiga Chateauneuf de Pape'i veinid -- Chateau de Beucastel, Chateau du Trignon.

Hetkel kuum