Kaug-Ida andis positiivse tõuke

19. jaanuar 1998, 00:00

Läti aktsiate hinnad reedel veidi tõusid, kuigi turu aktiivsus jäi väga kiduraks, sest välisinvestorid jäid kauplemisest kõrvale. Eestlased tegelesid oma asjadega ning huvi ei äratanud ka ettevõtete suhteliselt kobedad tulemused. Nii läheb börsiindeksi 0,9protsendiline tõus vaid kohalike investorite arvele.

Vilniuse börsil leidis reedel aset taas aktsiahindade langus. Ettevõtted hakkasid avaldama esialgseid auditeerimata majandustulemusi, mis ei olnud aga kõige paremad. Ametliku nimekirja viiest aktsiast langesid kolm ning tõusis vaid üks -- Bir?ai piimakombinaat. Rokiskis langes 50 santiimi võrra, vaatamata 1997. aasta esialgsest 20--21 mln liti suurusest kasumist, mis on peaaegu kaks korda suurem kui 1996. aasta 12 miljonit. Maaklerite sõnul on turul nn must periood. Investorid ootavad lõplikke, auditeeritud kasumiaruandeid ja 1998. aasta kasumiprognoose.

Kagu-Aasia aktsiaturgude tõus vedas kaasa ka Vene aktsiad ning jättis tähele panemata reitingu alandamise Moody'se reitinguagentuuri poolt. Tõsi, detsembris oli sama teinud Standard & Poors, mistõttu Moody'se vastupidine käik oleks olnud väga üllatav. Maaklerite sõnul jääb Vene turg vähemalt mõnekas ajaks jälgima Kaug-Idas toimuvat. Veidi ootamatu oli nõudlus mõne juhtivaktsia (Lukoil ja Ühendatud Energiasüsteemid) järele. Avalikkusele tilkunud kasumiandmed eriti head muljet ei jätnud. Lähinädalatel prognoositakse huvi vaid üksikute aktsiate vastu.

New Yorgi börs reageeris lootusele, et Jaapani majandusabinõud hakkavad lähiajal tulemusi andma, aktsiahindade hüppamisega. Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis 0,80% võrra 7753,55 punktini, Nasdaq tõusis 1,02 protsenti. Nädala jooksul tõusis Dow pärast kõigi aegade suurimat nädalast langust 173,13 punkti võrra. Maaklerid on positiivselt meelestatud ka järgmise nädala suhtes. Ettevõtete kasumiaruanded annavad lootuse, et 1997. a viimane kvartal oli edukas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing