Vene 50% varimajandus

20. jaanuar 1998, 00:00

Ülevaates öeldakse, et inimeste keskmine elatustase on tunduvalt kõrgem, kui ametlikus statistikas väidetakse, sest miljonitel inimestel on lisatööots.

Enamik ökonomiste nõustub, et ametlikud andmed Vene majanduse kohta ei pea paika. Küsimus on ainult selles, kui palju ja mis suunas need tegelikest lahku lähevad.

Ehkki riiklik statistikakomitee on parandanud info kogumist iseäranis tootmise kohta, on tal suhteliselt kehv ülevaade teenindussektorist ja varimajandusest.

1980. a aasta olümpiamängude peaareeni Lu?niki staadioni ümber on tekkinud nagu tuhandetes kohtades mujalgi Venemaal tohutu turuplats, kus miljonid inimesed müüvad kas Türgist toodud või ise valmistatud-kasvatatud kaupa. Ühtlasi näitab see, kui suur osa Vene majandustegevusest toimub väljaspool ametlikku turgu ja statistikat.

Ülevaate autorid Larissa Pja?eva ja Igor Birman on oma analüüsis rohkem rõhku pannud tarbimisele kui tootmisele ja selle põhjal jõudnudki järeldusele, et vene inimesed on 1,5 korda rikkamad, kui statistikakomitee arvab. Nende andmetel on palgad erasektoris, kus nüüd töötab kaks kolmandikku tööjõust, 2,5--3,5 korda kõrgemad, kui ametlikult teatatakse, sest paljud firmad maksavad töötajatele ümbrikupalka, et vältida maksude tasumist.

Fakt, et vene rahvas elab paremini, ei tähenda aga sugugi, nagu läheks Vene majandusel paremini. Analüüsi autorid ei hinda veel Vene majanduse väljavaateid heaks. Nende sõnul on toimunud tulude tohutu ümberjaotamine: riik ei osta enam loodusressursside ekspluateerimise arvel relvastust, vaid võimaldab seda inimestel kulutada importkaupadele. Samal ajal on suured bürokraatlikud ja maksubarjäärid, millele lisanduvad kuritegevus, korruptsioon ja juhtide ebakompetentsus, takistanud Vene kodumaise tootmise ümberkorraldamist, et see suudaks paremini rahuldada kasvanud tarbijanõudlust. FT-ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing