20. jaanuar 1998 kell 22:00

Kas tööstussektori ettevõtete aktsiate hind on liiga madal?

On küll madal ja minu arvates üldse see Tallinna börs on spekulatiivne. Siin puudub mõistuse hääl. Kas või meie ettevõte: me panime ridamisi positiivseid teateid, mitte miski ei mõjunud.

Vaatasime, jälgisime teisi tööstusettevõtteid ka -- ükski positiivne teade ei mõjunud, aktsiad kukkusid.

Tähendab, need läksid kaasa selle üldise auguga, mis siin tekkis. Ja kui nüüd pankadega mängivad spekulandid -- täna ostavad, homme müüvad --, siis tööstusega vist need spekulandid ei mängi. Loevad tööstust liiga väikeseks.

Minu arvates tööstusaktsiate hinnad täna ei kajasta üldse nende tegelikku väärtust. Näiteks meiegi puhul: meie omanduses olevate võõraste aktsiate väärtus on samas suurusjärgus, mis seal börsil meie aktsia kokku annab. See on vale.

Meie puhul loeks õigeks võib-olla seda, mis oli börsile minnes: aktsia oli üle 100 krooni, käis kuni 120 peal ära.

Eesti tööstus on tugeval tõusulainel ja arvan, et kui tööstussektori ettevõtte aktsia aastas mingi 30 protsenti tõuseks, siis see oleks reaalne number.

Kui me nüüd võtame taseme, mis oli suve lõpuks, siis see suhe pangasektoriga oleks pidanud jääma samaks. Ma ei oska küll teiste ettevõtete kohta sajaprotsendiliselt öelda, aga tööstusettevõtetes ei ole ju Eestis midagi eriti juhtunud. Ja sama võin öelda Tallinna külmhoone kohta: majanduslikud tulemused ei ole ettevõttel ju absoluutselt halvad ega ole muutunud. Selles mõttes on see minu arvates küll natukene ebaaus.

Küsimus on minu meelest ainult likviidsuses. Võib-olla tõesti, et investoritel on neid pangasektori aktsiaid vajadusel lihtsam rahaks teha.

Külmhoone aktsia -- võib-olla mingil hetkel see oli natukene kõrgel, aga praegu on ta alahinnatud kindlasti. Kui me vaatame käibe ja hinna allaminemise suhet, siis see hind on niimoodi langenud tõesti naeruväärse koguse aktsiate pärast. Enamik aktsionäre on oma aktsiad enda käes hoidunud ja leidnud, et neid ei ole mõtet selle madala hinnaga maha müüa. Need on pigem üksikud, kes on läinud emotsioonidega kaasa, et nüüd on börsikrahh ja börs on langenud ning nüüd on viimane võimalus vähemalt midagi selle aktsia eest saada.

Hetkel kuum