Linn kingib Baskinile teatrimaja

21. jaanuar 1998, 00:00

Toetades ideed ehitada Vanalinna Stuudiole maja, eraldas Tallinna linn eelmise aasta lõpus sihtasutusele Vanalinna Teatrimaja kinnistu aadressil Sauna 10, kus asub 14. sajandil ehitatud hoone.

Sihtasutuse juhataja Voldemar Promet räägib, et linnaeelarvest ja kultuuriministeeriumist saadava 7,5 miljoni ning Ühispanga poolt sihtasutusse paigutatava miljoni krooniga peaks kaetud saama arheoloogiliste tööde ja infrastruktuuride loomisega tekkivad kulud, ehitustöödeks tuleb raha juurde laenata.

«Laenud ehituse katteks peaksid jääma 20 miljoni krooni piiresse,» täpsustab Promet.

Sihtasutuse nõukogu esimehe, Vanalinna Stuudio juhi Eino Baskini sõnul kinnitas sihtasutuse nõukogu eile ASi Estkonsult koos arhitektuuribürooga Künnapu & Padrik ning ASiga Linnaprojekt hoone projekteerimistööde teostajaks.

Esialgse eskiisprojekti kohaselt tulevad vanasse hansaaita peale saali, 40kohalise kohvik-restorani, näitlejate garderoobide ja pisikese korteri külalislavastajate tarbeks ka kaks proovisaali, dekoratsioonide- ja õmblustöökoda, ladu ning väike maalrisaal.

Baskin räägib, et black-boxi tüüpi, st ilma lavaauguta teatrimaja põhiline rentnik on Vanalinna Stuudio. Uue teatrimaja katuse alla kolib kogu 50liikmeline teatripere, mõeldav on ka näitlejate arvu suurendamine.

Baskini sõnul mängib Vanalinna Stuudio teatrimajas umbes 20 etendust kuus, ülejäänud päevadel etendatakse seal eksperimentaaltruppide näidendeid. «See tähendab, et teatrimajas töötab kunstiline juhtkond, kes on võimeline kutsuma kokku sobivaid vabakutselisi või külalislavastajaid ja -näitlejaid, tegemaks eksperimentaallavastusi,» selgitab Baskin. Ta lisab, et uues teatrimajas antakse ka teistele Eesti truppidele ja välismaistele külalisteatritele võimalus mängida nn väikeseid tükke, mida on siiani tehtud suurtel lavadel.

Sellise tegevuse ja üürituluga majandab sihtasutus ennast ise ära, arvab Baskin.

Umbes 300 ruutmeetri suuruses teatrisaalis on 250 istekohta, räägib Baskin. Ta ütleb, et saal ehitatakse välja hoone praeguse siseõue territooriumile.

Võrreldes Vanalinna Stuudio praeguse saaliga vanas Sakala keskuses on uues saalis vähem istekohti. Praegusesse teatrisaali mahub 338 inimest.

Uude teatrimajja kavandab teatri juht kaasaegset lava- ja valgustehnikat. Baskin toob ideaalina välja Euroopa moodsaima valgustehnikaga Lahti teatri Soomes, kus pro?ektorid arvuti abil ise näitlejat jälgivad. «Meie praegune valgustus on viiekümnendate aastate kultuurimaja tasemel,» lausub Baskin.

Kommenteerides plaanitavate ehitustööde ajakava sõnab Voldemar Promet, et arheoloogiliste tööde ja infrastruktuuri väljaehitamisega tahab sihtasutus lõpule jõuda augusti keskpaigaks. «Siis jääb aasta ehitustöödeks ja miks mitte avada teatrimaja Eino Baskini juubeliüritusega,» ütleb Promet.

Eino Baskin tuletab meelde Vanalinna Stuudio avalavastust «Ei mingit kahtlust» ja leiab, et järgmisel aastal võiks sama etendust lavastada «Pügikasti» ja «Raadio Nulli» vormis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing