Normal oli edukas aasta

22. jaanuar 1998, 00:00

Norma juhatuse esimehe Peep Aaviksoo sõnul võivad sellel aastal ettevõtte majandustulemused veelgi paraneda, kui õnnestuvad praegu läbirääkimiste staadiumis olevad projektid. Ta rääkis, et Norma on loobunud mänguasjade tootmisest ning keskendunud turvavööde ja autoosade tootmisele.

Ka USA dollar, milles on sõlmitud Norma olulisemad lepingud, oli möödunud aastal ettevõttele soodsa kursiga.

Küsimusele, kust on pärit aastakasumisse märgitud 24 miljoni krooni suurune erakorraline tulu, vastas Aaviksoo, et see on üks 1996. aastal nn reserveeritud summa, mille Venemaa partnerid, autotootjad VAZ ja GAZ ettevõttele pikemat aega võlgu olid. «Me sisimas lootsime seda raha kätte saada, kuid mingit kindlust ei olnud,» sõnas Aaviksoo.

Selle aasta kohta ütles Aaviksoo, et aasta käibe ja kasumi prognoosi ei taha ta veel öelda, sest põhilise partneri VAZiga on lõplik leping sõlmimata.

Olulisemate selle aasta märksõnadena nimetas Aaviksoo kolmandas kvartalis Norma turvavööde tarnima hakkamist Opelile, läbirääkimisi Ukrainas asuva, kuid firmaga Daewoo seotud Tauriate valmistajaga ning Renault'ga koostööd tegeva AZLKi tehasega. Samuti kasvavad seniste partnerite VAZi ja GAZi tootmismahud.

Hoiupanga analüütik Martti Singi ütles Norma tulemuste kohta, et Normale mõjus hästi dollari soodne kurss, sest ettevõte ekspordib valdava osa toodangust ja just dollari eest.

«Kahtlemata on Norma Balti regioonis üks paremini töötavaid tööstussektori ettevõtteid ja see on iseenesest märkimisväärne saavutus,» lausus Singi.

Samas märkis Singi, et aasta majandustulemused on ikkagi mineviku-uudis ja teooria järgi ei tohiks aktsia hindamisele mingit mõju avaldada. «Eesti praktika muidugi näitab, et see niimoodi alati ei kehti,» sõnas Singi.

Tuleviku kohta ütles Singi, et ehkki ei ole teada, kas see aasta kujuneb sama edukaks kui möödunud, peab ta Normat perspektiivikaks ettevõtteks. «Pigem ma näen Norma kasumit ja käivet tõusvas joones kui stagneeruvana,» lausus Singi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing