22. jaanuar 1998 kell 22:00

Eksport Kaliningradi kaudu

Leedu kaubavahetus Kaliningradiga on hoo sisse saanud kolme viimase aastaga. 200 miljoni dollari suurusest kaubakäivest moodustab Leedu eksport 180 miljonit. Põhilised tooted, mida Leedu sinna ekspordib, on naftasaadused, piim, piimatooted, metsamaterjalid, paber ja papp. Osa Leedu piimatootjaid veab Kaliningradi kuni 60% oma toodangust, millel tuleb konkureerida kohaliku, T?ehhi, Poola ja Saksa toodetega. Kuid peamine ekspordiartikkel on siiski naftasaadused, mida ainuüksi 1997. a esimeses kvartalis müüdi Kaliningradi turul 47 miljoni dollari eest.

Leedulased loovad Kaliningradi oblastis ühiseid tootmisettevõtteid eelkõige selleks, et see on peaaegu ainus võimalus vältida Venemaa piiril lisakulusid. Eelmisel aastal hakati Kaliningradi oblastis Leedu piiri lähedal Nemanis monteerima telereid ?iljalis ja Tauras ning tootma mööblit. Sel aastal on kavas alustada jalgrataste kokkupanekut ja lihasaaduste tootmist. Sel otstarbel kavatseb tehas Klaipedos Maistos investeerida Kaliningradi viis miljonit dollarit.

Samal ajal on kohalikud lihatootjad asunud tegema Leedu tootmise sissetungi vastu aktiivset lobby-tööd, sest nad on ise huvitatud Leedu liha töötlemisest Vene turu tarbeks. Viidates kohalike tootjate kaitse lepingule, on nad pöördunud kuberneri poole, kes on asunud seda küsimust Moskvaga kooskõlastama.

Analüütikud on avaldanud arvamust, et Leedu ja Kaliningradi edasisi majandussuhteid võib mõjutama hakata uue Leedu presidendi ametisse asumise järel riigi poliitika muutumine. On võimalik, et Kaliningradi poolel hakatakse sellisel juhul ühisprojektidele kunstlikke takistusi looma. B&B

Hetkel kuum