Hopneris pole klient kuningas

23. jaanuar 1998, 00:00

Hopneri õlletuba

  • avatud iga päev kell 12--24
  • kohtade arv ca 40
  • lõuna ühele inimesele ca 100 kr
  • krediitkaardiga maksta ei saa
  • Hinnaskaala
    • eelroad 5--45 kr
    • põhiroad 25--95 kr
    • magustoidud 5--20 kr
    • alkoholivabad joogid alates 5 kr
    • alkohoolsed joogid alates 15 kr

Tallinna südames Vanaturu kaela ühes keldris tegutseb juba mõned kuud õlletuba Hopner, mille töökorraldus vajaks lõunakülalise ASi Tallinna Sadam kaubasadama direktori Joel Tammeka sõnul enam läbimõeldust. Suhtumine klienti oli nagu tujukal ülemusel alluvasse, kusjuures alluva rolli jäi külastaja.

Soodne asukoht kesklinnas ja suhteliselt madal hinnatase (ükski põhiroog ei küüni üle saja krooni) annab söögikohale kõik trumbid võitmaks arvukalt püsikliente. Ometi on saalid tühjad. Nii valju muusika taustal ongi raske toitu nautida: see klopsiks kurgus muusikaga samas rütmis.

Hopneris on kolm eriilmelise kujundusega saali. Esimene heletriibuline saal naivistlike portreedega seinal meenutab sakstetuba, vasakut kätt jääv suur tuba tundub küll hubane, kuid väga pime.

Valime kuuekohalise lauaga erkpunase toa. Ühelt toolilt leiame noa. Huvitav, kas tegemist on hooletuse või kujunduselemendiga? Saame kahe peale ühe menüü, sest teenindaja sõnul on seda majas üldse kaks. Joel Tammeka tõdeb söögivaliku mitmekesisust, märgates, et salateid on kirjas koguni üheksa (kõik 20 kr) ja õllekõrvasena on kirjas peekonilaastud (20 kr). Pakutakse ka päevapraadi (25 kr).

Joogikaart on samuti üllatuslikult mitmekesine, ehkki see tunne hiljem lahtub. Lehekülje täis pohmellijooke, 14 Vana Tallinna kokteili jne. Õlletoale kohaselt tellime õlut. Minu valiku Saku Originaaliga (25 kr) probleeme ei teki. Küll aga ei saa külaline kirjas olevat Guinnessi. Selgub, et peale Originaali on saada vaid paari Soome õlut. Joel Tammeka on väga pettunud. Nii tekib kahtlus, ehk on sama lugu ka teiste menüüs olevate asjadega, näiteks seitsme erineva praelisandiga.

Eelroaks valib Tammeka Väikse Kasuka (20 kr), puljongi praetud pelmeenidega (15 kr) ja põhiroaks praetud maksa suitsuribiga (60 kr). Minu valik langeb krevetisalatile (20 kr) ja kanafileele juustukastmes (85 kr). Desserdivaliku jätame pärastiseks, ehkki mulle jäävad 11 magustoidust kohe silma röstitud kaerahelbed (20 kr). Eine ooteajaks võtame küüslauguleivad (5 kr).

Õlut ja eelrooga tuleb oodata kaua. Küüslauguleivad jõuavad koos eelroaga. Tammeka hindab leivalaastud magedaks. Sama kehtib ka Väikse Kasuka kohta, mille komponendid on küll paigas, ent maitset ei mingisugust. Külaline on sunnitud selle järele jätma. Tammeka iseloomustab maitsetust nagu täppidega tähelt täppide puudumist. Minu krevetisalat on teist masti: kõik koostisosad on taldrikule kunstiliselt kaunilt ja eraldi asetatud, ports on suur ja mahedalt maitsev.

Ka praega läheb mul külalisest paremini, sest kanafilee on hästi küpsetatud, juustukaste koduse, mitte keemia maitsega, ports aga mehine. Joel Tammeka saab küll praemaksa koos hiigelhunniku kartulitega, ent ribid on ununenud. Teenindaja pole meelde jätnud tema soovi saada praad ilma roheliseta. Ribid siiski tulevad, pärast mida hindab mees hinna ja kvaliteedi suhte üliheaks, sest maks on pretensioonikas ja seda valmistada keeruline. Vaatamata toidu keskpäraselt heale kvaliteedile tagasi ta siia sööma ei tuleks -- häirib teenindaja saamatus.

  • toiduvalik: 8 punkti
  • joogivalik: 5 punkti
  • teenindus: 4 punkti
  • kiirus: 5 punkti
  • puhtus: 8 punkti
  • sisekujundus: 7 punkti
  • Raadio ettevõtlikule inimesele

    Äripäeva raadio 92.4

    Hetkel eetris

    Kava

      Vaata kogu kava
      Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
      28. November 2011, 18:08
      Otsi:

      Ava täpsem otsing