22. jaanuar 1998 kell 22:00

Kuidas mõjutavad muutused Tallinna Panga aktsia hinda?

Kui keegi ütleks, mis uu-dised mõjuvad aktsiahindadele, siis hakkaksin ainult neid lugema. Elu on näidanud, et ükski uudis ei põhjenda loogiliselt aktsia hinna tõusu või langust. Kõige halvemad uudised võivad tõsta, kõige paremad võivad langetada. Või ei tee neist keegi välja.

Kui Tallinna Pank tahab haarata 30% Balti turust -- minu lugupidamine. Mida kõrgemad sihid seatakse, seda kaugemale jõutakse. Aga ma ütleks, et see vist ilma täiendava jõu kogumiseta, üksi ei ole võimalik. Väike pank ei saa olla väga võimas universaalpank.

Hr Sammalselg võis lahkuda isiklikel põhjustel. Mitmeski Eesti ettevõttes on maruline kasvuperiood, mis nõuab omapäraseid inimesi, omapärast mõtlemist jne läbi, ja on alanud väga tihedal turul rutiinne töö, mis nõuab teistsugust tegutsemist ja mõtlemist. Võib-olla Sammelselg tabas selle ära. Ka mina arvan, et inimene stagneerub. Kui võimekad inimesed, kes pangandusest lahkuvad, suunduvad teistele aladele, tuleb see nii neile kui kogu Eestile kasuks.

Kui ettevõtte juhtkond vahetub selle tõttu, et on ise järeldusele jõudnud, et kuidagi tuleb uuesti edasi minna, siis küll. Igal juhul tuleb puhastus kasuks. Kasvõi sellepärast, et inimestel, kes on üle viie aasta juba eesotsas olnud, noh, ei ole värskeid ideidki! Nii on see ükskõik millise ettevõtte, mitte ainult Tallinna Panga puhul. Mina arvan küll, et kui saavad pädevad inimesed etteotsa, siis see võib ainult positiivselt ettevõtte edaspidistele tulemustele mõjuda.

Tallinna Panga tulevikku silmas pidades on reaalsem ikkagi kellegagi ühinemine. TP suurus on Eesti turul teada. Hea küll, kuigi ta on Riia Saulese panga omanik teatud ulatuses, ikkagi jääb sellest jõust väheseks, et haarata 30% Balti turust. Seda saab teha kellegi suuremaga ühinedes.

Ja minu võhiklik arvamus võib kõrvaltjälgijana selline olla, infot ma täpselt ei valda -- väga võimalik, et probleem oligi ühinemises -- keegi ei soovinud, keegi jälle leidis, et areng on pidurdunud ja tuleb ühineda -- kas mitte koer ei ole sinna maetud.

Hetkel kuum