22. jaanuar 1998 kell 22:00

Langustrend kõigil turgudel

Riia börsil jätkus aktsiahindade langus. Unibanka juhtis taas mängu ning langes juba alla 3 lati. Aktsia hind Londonis püsis endiselt muutumatuna. Maaklerid on kindlad, et isegi praeguse üldise loiduse tingimustes ei saa Unibanka enam oluliselt madalamale langeda. Seni aga ei paista ühtegi märki turu võimalikust tõusust lähimas perspektiivis.

Ka Vilniuse börsil püsis langustrend ning maaklerid avaldasid arvamust, et põhi on esialgu veel kaugel, hoolimata sellest, et aktsiate hinnad on juba jõudnud mullusügiseste madalaimate tasemeteni ning madalamalegi. Praktiliselt kõik suuremad tegijad -- Hermis, Vilniuse Pank, Leedu Gaas -- olid langejate seas.

Vene aktsiad näitasid küll neljapäeva hommikul hetkeks -- pärast seda, kui S&P avaldas arvamust, et Aasia kriisi mõju Euroopa arenevatele turgudele on tegelikult väike-- tõususuunda, kuid seejärel liikusid hinnad taas alla. RTS-indeks peatus vaid veidi ülalpool 300 punkti piiri ja on seega madalamal kui eelmise aasta lõpu halvimatelgi hetkedel. Maaklerid ei ilmutanud ka erilist optimismi langustrendi pöördumise suhtes lähemas tulevikus. Naftaaktsiaid ei suutnud nafta hinna languse taustal oluliselt mõjutada ka kuulujutud võimalike uute ühinemiste kohta Sibnefti ja YUKOSe liitumise järel.

Vaevalt said USA investorid maitsta veidikese võidurõõmu, kui kolmapäeval andis kasumiinfo sisuline turuliider IBM. Ehkki kasumid olid suuremad võrreldes 1996. aastaga, jäid nad siiski ligi 5% turu ootustele alla. See uudis oli piisavalt ränk, et äratada kõik juba lahtuma hakanud hirmud ning pea kõik teisipäevased kasumid minema pühkida. Hoop langes põhiliselt Dow suuraktsiatele, kuna teised sektorid, näiteks tehnoloogiaaktsiad panid langusele suhteliselt edukalt vastu. Mitmed analüütikud ütlesid siiski, et 1997. aasta kasumid on juba minevik ning kui millegi pärast on mõtet muretseda, siis on see 1998. aasta.

Hetkel kuum