Tohutu potentsiaal

27. jaanuar 1998, 00:00

Möödunud nädalal Läänemeremaade nõukogu tippkohtumisel levitatud rootslaste uuringust selgub, et suured erinevused Läänemere ida- ja lääneosa riikide kuludes ja elustandardites pakuvad väga suuri kaubavahetuse ja investeeringute hoogustamise ning kiire majanduskasvu võimalusi, rõhutab leht. Idaosa riikide palgakulud moodustavad ainult kümnendiku Saksamaa ja Skandinaaviamaade palgakuludest, ehkki haridus- ja kultuuritase on enam-vähem võrdne.

Kuna maailma kaubavahetusest lõviosa langeb naaberriikide arvele, siis 50 miljoni elanikuga Läänemere basseini riikides on kasvuvõimalused peaaegu piiramatud.

Pärast raudse eesriide langemist on hakanud taastuma normaalsed ja ajaloolised kaubandussidemed. Nii toimub Eesti kaubavahetusest 70 protsenti Euroopa Liidu riikidega ning Poola kaubavahetusest pool on seotud Saksamaaga.

Kogu piirkonna arendamise kontseptsioon aitab ühtlasi tasakaalustada selle Euroopa osa traditsiooniliste dominantide Venemaa ja Saksamaa mõjuvõimu. Olgu öeldud, et pärast Teise maailmasõja lõppu oli see esimene kord, kui nende kahe riigi liidrid Baltimaade pinnal kokku said.

Venemaa peaministri Viktor T?ernomõrdini osavõtt Riia kohtumisest näitab Balti liidrite arvates seda, et Venemaa suhtumine oma Balti naabritesse on muutunud positiivsemaks. Igatahes endine Gazpromi juht T?ernomõrdin paistis üsna elavat huvi tundvat kogu Läänemere piirkonda hõlmava nafta-, gaasi- ja elektrienergiavõrgu loomise plaanide vastu, kirjutab Financial Times.

Oma juhtkirjas lisab Briti ärileht, et Läänemeremaade edasisele koostööle on loonud hea aluse pangad, telekommunikatsiooni- ja energiafirmad, mille ühisprojektid on juba kaasa aidanud kogu piirkonna infrastruktuuri täiustumisele.

Nüüd lubasid 11 riigi liidrid Riias ärimeeste üleskutse peale, et nad püüavad majanduskoostööd toetada poliitikaga ja seaduste harmoniseerimisega. Venemaa kaasamine protsessi oleks uus suur edu, sest viimase kolme aasta jooksul on ta sisuliselt eiranud koostööd Baltimaadega, et püüda ära hoida nende lähenemist NATO-le. T?ernomõrdini tulek Riiga näitab, et Venemaa suudab oma eelarvamustest üle olla, näib, kas sellele hea tahte ?estile järgnevad konkreetsed teod. FT-ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing