Edu sõltub idaturu avanemisest

29. jaanuar 1998, 00:00

Medienos Plausas on Leedu suurim lainelise papi ja paljude pappkartongtoodete valmistaja. Peamiste artiklite hulka kuuluvad pappkartongist pakkematerjalid, kastid ja kanamunarestid. Nende toodete valmistamisel on Medienos Plausas saavutanud Balti turul monopoolse seisundi ning Euroopa standarditele vastavad restid on kujunenud ka edukaks ekspordiartikliks läände.

Vilniuses asuv ettevõte loodi 1956. aastal ning erastati 1992. aastal. Medienos Plausas kontrollib praegu umbes 40 protsenti Leedu pappmaterjalide turust. Sealsel turul tekkis konkurents 1990. aastate keskel, mil kohalikud väiksemad konkurendid (Lietuvos Taras) suurendasid oma toodangut ning ühtlasi lisasid järsult importi välismaised tootjad, kellest ohtlikemaks võistlejaks hindas firma peadirektor Petras Cesna Pärnu Viisnurka ja Riias asuvat Pakenzot.

Maailmas viimastel aastatel järjest enam populaarsust võitnud loodussõbralike toodete eelistamise arengusuunda arvestades on Medienos Plausase toodang hea tulevikupotentsiaaliga. Viimastel aastatel tootmisvahenditesse tehtud investeeringud on lubanud ettevõttel püsida konkurentsis ja suurendada oma efektiivsust, ometi ei usu Talinvest Suprema analüütik Paulius Dumse eriti, et Medienos Plausas suudaks lähiajal käivet ja kasumit oluliselt suurendada. Suurenev konkurents ning ebakindlus idaturu suhtes on tootmis- ja müügimahu kasvu peamised takistused. Ka firma peadirektori prognoosi kohaselt tuleb käesoleva aasta kasum sama suur kui 1997. aastal.

Tehase esindaja sõnul kasvas Medienos Plausase müügikäive 1997. aastal 43,3 miljoni litini ehk 154,6 miljoni kroonini, mis 1996. aastaga võrreldes teeb kasvuks 3,5 protsenti. Möödunud aasta kasum oli esialgsete andmete põhjal umbes 3 miljonit litti ehk 10,7 miljonit krooni. Medienos Plausase aktsia on üks viiest Vilniuse börsi põhinimekirjas noteeritud väärtpaberist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing