29. jaanuar 1998 kell 22:00

Kompromiss mobiilside tehnoloogia osas

Aastaks 2002 välja töötatav universaalne mobiilsidesüsteem (UMTS) ühendab endas nii Soome Nokia ja Rootsi firma Ericssoni poolt pakutud W-CDMA standardit kui ka mõningaid elemente TD-CDMA standardist, mida propageerivad Saksa Siemens ja USA Motorola.

Euroopa telekommunikatsioonistandardite instituudi (ETSI) korraldatud konverentsil kiideti eile ametlikult heaks kompromissettepanek järgmise sajandi mobiiltelefonides kasutatava ühtse tehnoloogia suhtes.

Kaks päeva kestnud konverentsil olid esindatud maailma 437 mobiiltelefonide tootjat, operaatorfirmat ja kontrollorganit.

Kohtumise eesmärk oligi uue universaalse mobiilsidestandardi kinnitamine, mis võimaldaks kasutada teadete saatmist tekstina, liikuvaid videopilte ja internetiühendust.

Läbirääkimiste tulemusel Saavutatud kompromiss tähendab, et uus süsteem ühildub täielikult senise GSM-süsteemiga, mis on liidripositsioonil nii Euroopas kui ka mujal, ning jääb 2--5megahertsisele lainealale, nagu seda nõuab USA kohalik turg. REUTERS-ETA

Hetkel kuum