1. veebruar 1998 kell 22:00

Ericsson võtab Eestis ohjad

«Nii kummaline, kui see ka ei tundu, ekspordib Ericsson Eestist rohkem kaupu, kui siia sisse toob,» räägib Ericsson Eesti ASi peadirektor Matti Lehtimäki. «Tänu Elcoteqile, mis valmistab meile telefone,» selgitab ta seda väidet.

Eelmisel nädalal sõlmis Ericssoni asepresident Torbjörn Andersson ASiga Eesti Telefon kolmeaastase lepingu raadiosidevõrgu müümiseks, mis peaks katma kõigi maapiirkondade vajadused telefonside järele. Kui enne suurlepingu sõlmimist oli fikstelefonivõrgu seadmete suurim müüja Eestis Saksa kontsern Siemens, siis nüüd on Ericsson tõusnud tõenäoliselt turuliidriks Eestis.

Matti Lehtimäki ütleb, et Ericsson peab ennast Eestis turuliidriks kõigi telesideseadmete kokkuvõttes, nii fiks- kui ka mobiilsidevõrgu seadmete müüjana. Mobiiltelefonide turul on liidrirollis endiselt Nokia Ericssoni ja Motorola ees, kinnitab Lehtimäki.

«Tegelikult pole kellelgi päris objektiivseid andmeid telesideseadmete turu suuruse kohta,» väidab Lehtimäki. «Meie hinnangul müüdi eelmisel aastal Eestis kõiki sideseadmeid ja -aparaate 1,3 miljardi krooni eest, millest meie müüsime 500 miljonit krooni,» räägib Lehtimäki.

Kõigi firmade sideseadmete müügimahuks Eestis prognoosib Ericsson sellel aastal 1,7 miljardit krooni. «Sõltub muidugi majanduse üldisest arengust,» lisab Lehtimäki.

ASi Eesti Telekom peadirektor Toomas Sõmera on öelnud, et teleside osas pole Eestil palju valikuid. Esmalt tuleb valida, kas osta Euroopa, Jaapani või Ameerika tehnoloogia. Kui otsus on Euroopa kasuks, jääb üle valida, kas eelistada Ericssoni, Nokiat või Siemensit, lausus Sõmera tollal.

Ericssoni asepresident nõustub selle väitega. «Eesti puhul on meie kolme eelis muidugi see, et asume teile nii lähedal,» sõnab Torbjörn Andersson. «Samas on ka Ameerika kompaniid siin ammu tõsiselt kohal ja konkurents on armutu.»

«Siinne turg on väga atraktiivne, sest ta kasvab nii kiiresti,» sõnab Andersson.

Eesti Telefoniga sõlmitud leping oli suur nii Eesti kui Skandinaavia mastaabis, kinnitab Matti Lehtimäki. «Nii kalleid lepinguid ei sõlmita sugugi iga päev,» lisab ta.

Eesti Telefoni teatel võimaldab Ericssonilt ostetav raadiosidevõrk rahuldada telefonside vajadused kõigis maapiirkondades. Kolme aastaga peaks Eestis lisanduma 30 000 uut telefoniabonenti.

Ericssoni esindajad peavad sidevõimalusi tunduvalt optimistlikumaks.

«Eesti Telefon ostab meilt tervikliku, kogu Eesti territooriumi katva raadiosidevõrgu,» ütleb Matti Lehtimäki. «Soovi korral saab selle kaudu lahendada telefoniside probleemid mitte ainult maa-asulates, vaid ka Tallinnas.»

Hetkel kuum