Hispaania küps, Itaalia kaheldav

03. veebruar 1998, 00:00

Saksamaa, kes soovib, et tulevane euro oleks niisama tugev kui Saksa mark, on algusest peale suhtunud kõhklusega Itaalia, Hispaania ja Portugali EMUsse pääsemisse kohe esimeste hulgas. Nüüd on ta osaliselt oma seisukohta korrigeerinud.

Münchenisse Franz Josef Straussi nimelist auhinda vastu võtma tulnud Hispaania peaministri Jose Maria Aznari auks peetud kõnes ütles Saksa rahandusminister Theo Waigel, et Hispaania on Aznari 18kuulise juhtimise ajal toime pannud väikese majandusime, alandades eelarvepuudujäägi 2,8 protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ja püsides kindlalt euroga ühinemise teel. Lisaks on Hispaania «asendamatu sild Euroopa Liidu ja Põhja-Aafrika ning Kesk- ja Lõuna-Ameerika vahel».

Itaaliale, kes on näinud samuti suurt vaeva EMUsse pürgimisel, on Waigel hinnangu andmisel tunduvalt karmim. Ülehomme Bonni ametlikule visiidile saabuva Itaalia rahandusministri Carlo Azeglio Ciampi visiidi eel avaldas ta Der Spiegelis eile intervjuu, kus ütles: Itaalial tuleb veel «usaldusväärselt tõestada», et tema eelarvepuudujäägi vähendamine pole toimunud eelarvetrikkide abil. Samuti pole seni selge, kas eelarvedefitsiidi vähendamise abinõud on ühekordse või kestvama mõjuga.

Ka Euroopa komisjoni rahandusvolinik Yves-Thibault de Silguy ütles Itaalia ajalehes Corriere della Sera, et Itaalia riigivõlg on suurem kui teistel kandidaatriikidel ega mahu EMU nõuete alla, kuid siiski on Itaalia viimsel ajal saavutanud oma fiskaalpoliitika korrastamisel silmanähtavat edu.

Euroopa rahaliitu pääsevad riigid otsustatakse teatavasti paari kuu pärast ELi maitippkohtumisel. REUTER-ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing