Pangandusmaastikul jätkub äge sebimine

03. veebruar 1998, 00:00

Kauplemine Tallinna börsil püsis jaanuarikuu viimasel nädalal väikeste eranditega küllaltki rahulik. ÄP indeks tegi loius kauplemises, kus börsi ja vabaturu kogukäive küündis vaid 415,3 mln kroonini, 0,26protsendise tõusu ja lõpetas nädala 779,01 punkti tasemel. Eesti aktsiaturu jätkuvat nõrkust iseloomustab esmaspäeval aasta madalaimale 747,76 punkti tasemele kukkunud ÄP indeks. Taas puhkenud Kagu-Aasia kriisi mõjul käis indeks esmaspäeval isegi hetkeks 700 punkti piiril, kuid leidis seal tugeva vastupanu ja kerkis pealelõunases kauplemises.

Käesoleva aasta esimene kuu on olnud pangasektoris erakordselt sündmusterohke. Eelmisel nädalal said jätku kaks ülemöödunud nädalal alanud põnevat tehingut.

Teisipäeval said selgemaks Tallinna Panga juhtide vahel tekkinud tüli piirjooned. Börsile saadetud teates teavitati avalikult, et neljale panga juhatuse liikmele kuuluv osaühing Keiskander on omandanud viimastel nädalatel 11,8protsendilise osaluse pangas. Täiendavates kommentaarides selgus, et samas on kõigist oma aktsiatest loobunud senine Tallinna Panga nõukogu esimees Guido Sammelselg. Need liikumised seletavad ilmselt ka ülemöödunudnädalast suurtehingut, kus omanikku vahetas korraga ca 7,3% panga aktsiatest.

Investoritele andis teade, et pangas on võim minemas noore tegevjuhtkonna kätte, selge impulsi, et Tallinna Pank ei plaani lähiajal liitumist. Turg reageeris kolmapäeval teatele 6,8protsendilise hinnatõusuga. Nädala kokkuvõttes langes Tallinna Panga aktsia hind ca 2%, 47,3 kr tasemele.

Teatav edasiminek toimus ka Ühispanga, Unibanka ja Vilniaus Bankase võimaliku ühinemise osas. Ülemöödunud nädalal levima hakanud sellesisulised kuuldused said eelmisel neljapäeval tugeva järje, kui sai teatavaks kolme panga tippjuhtide kohtumine Riias. Ühispangaga seotud uudisele iseloomulikult imbus ka seekord avalikkuse ette esialgu üpris umbmäärane informatsioon, mis tekitas börsil paraja a?iotaa?i. Täiendavate kommentaaride avaldamise järel investorid rahunesid. Kuigi ühinemine ise lähemas tulevikus ilmselt aset ei leia, on ühinemissoov igati tervitatav ja tõstab Ühispanga väärtust pikemas perspektiivis kindlasti. Möödunud nädala lõpetas Ühispanga aktsia 67,8 kroonil, tõustes nädalaga 3,5%.

Harukordselt suurt tähelepanu leidsid möödunud nädalal Baltika ja Klementi aktsia, käibed vastavalt 6,34 ja 8,34 mln kr. Registreeritud tehingute arvult küündisid mõlemad aktsiad aga lausa pankade tasemele. Üldine arvamus oli, et suur kauplemisaktiivsus on seotud kahe ettevõtte ühinemisplaaniga. Ilmselt oli elava kauplemise taga mõni ühinemist sooviv suurinvestor. Sellele viitas enamuses 1000aktsiaste pak-kidena tehtud tehingud.

Kuigi ettevõtete juhtkonnad on hetkel ühinemise suhtes üpris skeptiliselt meelestatud, võib see mõne ühinemist sooviva suurinvestori või investorite grupi piisava hääleõiguse korral siiski uuesti päevakorrale tõusta. Klementi ja Baltika aktsia hõivasid eelmise nädala enim kallinenud aktsiate edetabelis kindlalt kaks esimest kohta -- vastavalt 37,6 ja 28,5%-ga.

Möödunud nädalal avaldasid käesoleva aasta majandusprognoosid kaks mittepangasektori tuntumate hulka kuuluvat firmat, Tallinna Kaubamaja ja Rakvere LK. Rakvere LK avaldatud 37,6 mln kroonine konsolideeritud kasumiprognoos käesolevaks aastaks on selge samm uuele tasemele. Kaubamaja kasum kerkib prognoosi kohaselt 9%, 38,4 mln kroonile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing