2. veebruar 1998 kell 22:00

Rahaliit on Euroopa kilp

Seda väidet kinnitab ka näiteks tõsiasi, et 1995. a Mehhiko valuutakriisi ajal ei olnud veel Euroopal niisugust kaitset ning Euroopa Liidu valuutadel tuli üle elada raskeid aegu.

De Silguy sõnul on Euroopa rahvaste seas toetus uuele ühisrahale tasapisi, kuid järjepidevalt kasvanud. Euroopa komisjoni eelmise aasta lõpu uuring näitas, et ühisraha pooldas kogu ELi territooriumil 60% inimestest. Isegi Saksamaal, kus tugev Saksa mark on endiselt väga populaarne, oli toetajate arv tõusnud üle 50%.

EMU usaldusväärsust on mõnevõrra kõigutanud võitlus tulevase Euroopa keskpanga juhi koha pärast. See on ka arusaadav, sest keskpanga juht kujuneb peaaegu sama mõjuvõimsaks, kui on USA keskpanga juht Alan Greenspan, sest ta hakkab 1999. a algusest suhteliselt sõltumatult otsustama 10--12 EMU liikmesriigi intresside, valuutakursside ja rahamassi üle.

Saksamaa ja enamik teisi ELi riike tahaks sellel kohal näha endist Hollandi rahandusministrit ja keskpanga juhti Wim Duisenbergi, kuid Prantsusmaa nõuab kaljukindlalt, et selle koha peab saama prantslane Jean Claude Trichet. Eelmisel nädalal koos olnud ELi rahandusministrid soovitasid tüli lahendusena aumehekokkulepet, mille kohaselt mõlemad kandidaadid jagaksid kaheksa-aastase ametiaja pooleks.

Heitlus keskpanga juhi koha pärast pole lasknud seni nimetada ka Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupanga (EBRD) uut juhti, kuhu kandideerib Belgia asepeaminister ja rahandusminister Phlippe Maystadt. Arvatakse, et Prantsusmaa püüab tema toetamisest keeldumisega tagada endale keskpanga juhi kohta.

Teine tüli tekitav probleem on see, et EMUga algul mitte liituv Suurbritannia nõuab endale keskpanga juhatuse koha broneerimist. Seda seisukohta toetab muu hulgas Saksamaa kantsler Helmut Kohl, kuid de Silguy ja mitu ELi liikmesmaad on selle vastu väitega, et keskpanga juhatuse liikmed ei esinda ühtegi maad, sest rahvuse rõhutamine häälestaks väiksemad riigid suurte vastu.

Põhja-Euroopast läheb EMUsse ainult Soome, sest Taani ja Rootsi on otsustanud sealt esialgu välja jääda. Seetõttu võib olla tõenäoline, et Soome saab endale näiteks Skandinaavia esindaja koha keskpanga juhatuses. KL-DI-ÄP

Hetkel kuum