2. veebruar 1998 kell 22:00

Telekomi aktsia väheatraktiivne

Vastab Rootsi telesidekontserni Telia AB asepresident Mart Nurk

Ma saan Eesti riigi filosoofiast aru nii, et Eesti Telekomile ei otsita strateegilist partnerit, kuna ükski ostja ei saa rohkem kui 9,99 protsenti aktsiatest. Sellise osalusega ei saa ettevõtte käekäiku oluliselt mõjutada. Kahtlen ka selles, kas suured finantsgrupeeringud hindavad seda väga heaks investeeringuks. Ostjateks osutuvad arvatavasti eraisikud.

Kui Telia ostaks 9,99 protsenti aktsiatest, ei annaks see ikka mingit võimupositsiooni ei Eesti Telefonis ega Eesti Mobiiltelefonis.

Seda ma ei tohi kommenteerida. Nagu ka ajakirjandusse on lekkinud, on Leedu telekommunikatsioonifirma Telekomas erastamisel jäänud viis pretendenti, kelle hulgas on nii Telia kui Telecom Finland. Leedu erastamisnõustaja UBS ja Telekomas on keelanud kõigil osavõtjatel kommenteerida kõike vähegi erastamisprotsessiga seonduvat.

Kui ma oleksin ainult Eesti kodanik, kellel muid sidemeid ei ole, arutleksin nii -- kas on parem, kui koostööpartner tuleb naaberriigist, mille kultuur ja arusaamad on mulle lähedased, või tuleb sisse hoopis teise taustaga Ameerika või Lõuna-Euroopa kontsern? Telia on näidanud, et tema investeering on pikaajaline. On loomulik, et kui sa ühte ettevõttesse investeerid, tahad tema arengut mõjutada. Seda on raske teha, kui oled vähemuses.

See on küsimus, millele ka mina tahaksin vastust saada. Pean täpsustama, et kindlasti ei tööta Telia vastu kogu valitsus, vaid eeskätt konkreetsed sideministeeriumi ametnikud. Selles ringkonnas on Palts (konkureeriva ASi Levicom nõukogu esimees Tõnis Palts -- ÄP) suutnud oma mõju maksma panna. Ka Eesti ajakirjanikud kasutavad sageli argumente, mis tuleksid nagu otse Paltsi suust.

Loodan, et seadus sellisel kujul läbi ei lähe, see oleks vastuolus Euroopa Liidu põhimõtetega. Ma ei näe peale Paltsi kedagi, kes sellest seadusest võidaks.

Hetkel kuum