5. veebruar 1998 kell 22:00

Pangad ei soovi andmeid avaldada

Keskpangale saadetud kirjas palub Hansapank säilitada edastatavate andmete konfidentsiaalsus ja välistada nende avaldamine kolmandatele isikutele enne avalikustamist Tallinna börsi infosüsteemis. «Põhimõtteliselt viitame sellele, et oleme väärtpaberibörsi liige ja emitent ning meil on kohustus tagada informatsiooni kaitstus enne selle avalikustamist börsil,» selgitas Hansapanga analüüsiosakonna juhataja Margus Kisel.

Hansapank, Tallinna Pank ja Forekspank on teatanud ka börsile, et nad avalikustavad edaspidi oma majandustulemusi kolme kuu, mitte iga kuu kaupa. Seda sammu põhjendati lühiajaliste majandustulemuste ületähtsustamisega, kogu grupi majandustulemuste avaldamisega korraga ja maailmas kujunenud tavadega.

Eesti Panga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmanni sõnul saab lõpliku suhtumise Hansapanga kirja anda alles siis, kui kiri on keskpanka jõudnud. Ta lisas, et seda probleemi on põhimõtteliselt arutatud.

«Meie esialgne seisukoht on küll selline, et jätkame majandustulemuste avaldamist kuude lõikes,» ütles Kuusmann. «Me ei pea momendil otstarbekaks statistika esitlust muuta.»

Kuusmann lisas, et küsimus on pankade usaldusväärsuses ja näiteks Kagu-Aasias on praegu pankade läbipaistvuse teema küllaltki tugevalt tõstatunud.

«Meie poolt vaadates ei ole selge, milline oleks see signaal laiale maailmale, kui just praegu tehakse otsus pikaajalisega traditsiooniga statistika esitlust muuta,» ütles Kuusmann. «Pigem annaks see Eesti puhul negatiivse signaali.»

Margus Kiseli hinnangul on majandustulemuste avaldamise kohta korra kvartalis Eesti Pangas kaksipidi arvamusi, osa on sellele vastu, osa pooldab seda kahel käel. Kui keskpank Hansapanga palvet heaks ei kiida, peab Kiseli arvates asja uuesti päevakorda võtma. «Hetkel oleme seisukohal, et avaldame majandustulemusi kvartaalselt,» kinnitas ta.

Kiseli sõnul piisaks, kui Eesti Pank avaldaks informatsiooni usaldatavusnormatiivide alusel. «See oleks piisav signaal maailmale, et Eesti pangandussüsteemis on kõik korras.» lausus ta.

Kolme börsil noteeritud panga aktsiaid omav riigikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Ignar Fjuk ütles, et andmete esitamisega kolme kuu järel ei saa mingil juhul nõustuda.

«Olen hoolikalt jälginud, mismoodi krediidiasutusega seotud informatsioon ja uudised mõjutavad konkreetse krediidiasutuse aktsia hinda,» rääkis Fjuk. «Võiksin öelda, et 99 protsenti on nii -- kui tuleb mingi uudis, siis selle mõju on toimunud juba päev kuni kaks varem.»

Fjuki hinnangul on informatsiooni kasutamine enne kui ta avalikuks saab, kontrollimatu ja ohjeldamatu. «Lihtsaid investoreid võib päästa ja panka veidike korrale kutsuda, kui ta vähemalt korra kuus peab ennast ausalt letile panema,» sõnas ta.

Hansapanga, Tallinna Panga ja Forekspanga otsus võib vastuollu minna börsi reglemendiga. «Kui Eesti Pank kavatseb jätkata pankade bilnsside avalikustamist igakuiselt, tuleb need andmed avaldada kindlasti ka börsi kaudu,» teatas Tallinna börsi juhatuse esimees Helo Meigas BNSile.

Hetkel kuum