Soone lahkub Kiviterist

09. veebruar 1998, 00:00

«See ei olnud äkkotsus, lahkumisavalduse esitasin juba paar nädalat tagasi,» ütles Jüri Soone. Lähemalt ei soostunud ta lahkumise põhjustest rääkima, viidates kokkuleppele Priit Piilmanniga. «Meil on kokkulepe, et kommenteerime koos,» ütles Soone.

Piilmanni sõnul on ta valmis kommenteerima Jüri Soone lahkumist alles täna. «Midagi erakorralist selles ei ole,» tähendas ta vaid.

Soone ütles, et annab mõne nädala jooksul Kiviteri juhtimise Piilmannile üle ja lahkub siis. Millega ta edasi tegelema hakkab, ei osanud Soone veel öelda. «Kõigepealt puhkan mõnda aega ja siis otsustan,» märkis ta.

«Põhiküsimus on uued omanikud ja uus mõttelaad,» selgitas Kiviteri nõukogu liige Margus Kangro Ühispangast. Ühispank andis koos Forekspangaga Eriõlile garantii Kiviteri erastamisel.

Kiviteri erastamise järel olid kütuseärimehed üllatunud Eriõli pakutud suure, 350 miljoni kroonise investeeringute mahu ja plaani üle rajada Kiviteri nafta töötlemise tehas. «Euroopas suletakse ületootmise tõttu iga aasta mitu tehast,» kommenteeris siis ASi Pakterminal nõukogu esimees Aadu Luukas.

Naftatehase ehitamine on võimalik ainult välisraha abil, Euroopa suurim naftatöötlemistehaste projekteerija on Holland, kes toetab valitud projekte ka riiklikult. Kiviteril on sidemed Hollandis juba mitu aastat. Neli aastat tagasi sama ideega Hollandis käinud RE Eesti Kütus peadirektor Toomas Saks meenutas, kuidas talle öeldi, et naaberfirma tegeleb Kiviteriga.

Kiviter on sunnitud otsima uusi tegevusalasid, sest põlevkiviõli müügiedu sõltub ka äraarvamatult käituvast masuudi hinnast, mis viimasel ajal on langenud. «Praegu tundub, et masuut ei maksa midagi, ja need, kes kasutasid põlevkiviõli hinna pärast, kasutavad masuuti,» rääkis Saks. Eesti Põlevkivist teatati, et Kiviter on sel aastal tellinud neilt põlevkivi tunduvalt vähem kui seni.

Kiviteri möödunud aasta käive oli 900 mln ja puhaskasum 12,5 mln krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing