10. veebruar 1998 kell 22:00

Äriilm ihkab riigitüüri juurde

Olari Taali saamine siseministriks ja Hannes Tamjärve valimine Ees-ti suurettevõtjate assotsiatsiooni esindajana peaministrit nõustavasse majandusohtude analüüsimise töörühma annab selgelt tunnistust ettevõtluse suurest huvist pääseda riigijuhtimise, võimu juurde. Suurettevõtjate assotsiatsioon lubas järgmisteks valimisteks välja selekteerida ühe poliitilise jõu, keda toetada.

Äripäev põhimõtteliselt toetab äriilma võimuambitsioone. See aitab teatud määral poliitikamaastikku selgemaks muuta.

Samas tendents, et kõik edukad ettevõtjad 40. eluaasta paiku poliitikuteks hakkavad, on võrreldav olukorraga, kui kõik mingisse ikka jõudnud õpetajad äkki arstideks hakkavad. Tundub siiski, et inimlikul edevusel pole piire ja tippärimeestele on rahamaailm kitsaks jäänud.

Segast poliitikamaastikku iseloomustab hästi Mart Siimanni valitsus. Loogiliselt peaks valimiste võitjal ministrikspürgijaid jalaga segada olema, ometi on mitmed olulised ministrid just väljast laenatud.

Arvestatavatel parteidel peaks valitsuskabinet alati tagataskust võtta olema. Et aga tekiks arvestatav partei, peab olema raha. Äriilma huvitatus võimust lubab poliitikasse purjetada suuremaid rahalaevu kui seni. Väheneb poliitikamaastiku killustatus. Raha sunnib lähedaste vaadetega parteisid ühte hakkama.

Efektiivse poliitika loomine on eelkõige tugeva jõu toetamine, liidrite kujundamine, tugev PR. Selle asemel, et ise valimiskoosolekuid pidada, on kasulikum eraldada mõnikümmend miljonit erakonna kassasse, palgata korralik suhtekorraldusmeeskond ja müüa kolme-nelja nägu kui kaubamärki. 100miljoniline investeering poliitikasse võib võrduda enamusega parlamendis.

Muidugi on olemas oht, et mäng võib hakata käima ühte väravasse. Suurettevõtjate assotsiatsiooni tegevdirektori Jaak Saarniidu lubatud erakondade eksamineerimine aga vaevalt ühest tulemust annab. Kuulub ju organisatsiooni erinevate ambitsioonidega ettevõtteid, mis annab alust arvata, et konsensus on võimalik saavutada vaid väga üldisel tasemel. Tõsi, suurimale tekkinud jõugrupile -- ühinenud H-pangale -- praegu veel võrdset tasakaalustajat ei ole. Alternatiivne jõud võib olla Ühispank koos võimalike partneritega.

Suur raha parandab Eesti poliitilist kvaliteeti. Riigikogu muutub efektiivsemaks -- muidusööjaid ja libapoliitikuid vaevalt keegi rahastada tahab.

Hetkel kuum