11. veebruar 1998 kell 22:00

Balti turgudel taas elumärke

Järsk langus Tallinnas tõmbas kolmapäeval ka Riia börsil aktsiate hinnad alla. Maaklerite hinnangul oli see küll vaid langustrendi tugevdavaks teguriks. Tugeva languse tegi läbi Unibanka, mis sulgus 3 lati tasemel. Londonis püsis Unibanka muutumatuna 5,3 dollaril. Ka teised juhtaktsiad langesid. Börsi käive oli taas madal, alla 170 000 lati ning nädala alguse elavnemine tundub sellega ka läbi olevat.

Vilniuse börsil kaubeldi kolmapäeval aktiivselt, kuid aktsiate hinnad alanesid. Enim kaubeldi Hermisega, mis langes ligi 2%. Vilniuse panga käive oli väga tagasihoidlik, kuid hind tõusis 3,5 litti. Põhinimekirjas kaubeldi veel Rokiskisega, mis samuti langes. Põhinimekirja indeks kukkus 3,87 punkti, 801,37ni. A-grupis langesid järsult kõik energeetikaaktsiad, eriti aga Leedu Gaas, tõmmates tugevalt alla ka indeksi.

Vene aktsiad liikusid kolmapäeval mõõdukalt üles ning RTS-indeks tõusis 1,26 % väärika 95 miljoni dollarilise käibe juures. Mõned likviidsemad aktsiad näitasid aga nii tugevat käivet kui ka 10 protsendini ulatuvat hinnatõusu. Turuliider oli Surgutneftegaz, mis tõusis ligi 8%. Kuigi turul domineerisid endiselt suurfirmad, avaldab turu rahunemine soodsat mõju ka teisele e?elonile. Maaklerite sõnul on investorite usaldus turu vastu kasvamas. Lähiajaks ennustatakse hinnataseme stabiliseerumist ja väikest korrektsiooni.

USA. Üle kuue kuu tõusis Dow Jonesi tööstusindeks teisipäeval taas rekordtasemele pärast tugevat 115punktilist tõusu. Ka S&P500 jõudis uuele rekordile 1119,1 punktil. Analüütikute sõnul toetas tõusu investeerimisfondide seni mujal hoitud vahendite vool turule ja sellest tulenev tugev ostusurve. Samuti laekus investorisõbralikke makromajanduslikke andmeid, mis viitavad majanduse jätkuvale kasvule ning madalal püsivale inflatsioonile. Tõusu vedasid jätkuvalt tehnoloogiaaktsiad. Nasdaqi koondindeks tõusis esmakordselt pärast oktoobri lõppu üle 1700 punkti.

Hetkel kuum