12. veebruar 1998 kell 22:00

Jaapani jeen näitas taas musklikesi

Jaapani jooksevkonto ülejääk kasvas 1997. aasta jooksul 60 protsendi võrra 11,44 triljoni jeenini, kaubandusülejääk kasvas 35,5% 12,33 triljoni jeenini. Saareriigi bilansi avaldamine tõstis jeeni kursi viimase kolme kuu kõrgeima kursini (122,75 USD/JPY), Saksa marga suhtes tõusis jeen 69,45 DEM/JPY-ni, mis on kõrgeim alates 22. oktoobrist.

Arvud näitavad, et Jaapan peab tugevasti pingutama stimuleerimaks sisetarbimist. Arvatavasti saab saareriik tundma tugevat survet seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) rahandus- ja pangandusjuhtide kokkusaamisel, mis algab 21. veebruaril. Eriti tugev on ilmselt USA surve. Analüütikute sõnul on jeeni perspektiivid G7 kohtumiseni suhteliselt head. Jeeni kurss võib positiivsete uudiste ootuses radikaalsete majandusabinõude paketi kohta kerkida kuni 120 jeenini dollar.

Saksa marga suhtes dollar veidi nõrgenes. Ennelõunastel Euroopa turgudel liikus dollari kurss vahemikus 1,816--1,818 DEMi. Pärastlõunal langes mark veelgi ning Ameerika turgudel kaubeldi dollariga juba tasemel alla 1,81 DEMi.

Eile avaldatud andmete järgi kasvas jaemüük jaanuaris 0,1% võrra, mis oli vähem kui prognoositud 0,3protsendiline kasv. Nõrgad müüginäitajad viisid Wall Streetil alla aktsiahinnad, mis olid teisipäeval ja kolmapäeval sulgunud uutel rekordtasemetel. Aktsiatele järgnes ka dollar ning eile õhtul oli USD kurss juba 1,808 marka.

?veitsi frangi kurss tõusis eile Saksa marga suhtes viimase kahe aasta kõrgeimale kursile -- 0,8013 DEMini.

Hetkel kuum