Maapank asutab saneerimisfirma

16. veebruar 1998, 00:00

«Eesmärk on probleemsete laenude tagasisaamine raskustesse sattunud ettevõtetelt,» rääkis Maapanga juhatuse esimees Arvo Sarapuu.

Loodav firma ei hakka ettevõtetelt raha jõuga sisse nõudma, vaid asub neid tugevdama, et nad oleksid suutelised laene tagasi maksma, selgitas Sarapuu. «Mida saneerima, mida maha müüma, mida järsult üle võtma,» loetles Maapanga tegevjuht EMP Investi võimalikke tegevussuundi.

Rootsis elavate väliseestlaste asutatud investeerimisfirma Estinvest nõukogu liige Peeter Pütsep ei soovinud esialgu saneerimisfirma tegevust lähemalt kommenteerida. Ta põhjendas seda asjaoluga, et kõik ei ole veel valmis ja alles selle nädala jooksul vaadatakse läbi firma põhikiri ja tegevusstrateegia.

Sellel nädalal asutatav saneerimisfirma hakkab tegutsema oma aktsiakapitali baasil, lausus Arvo Sarapuu. Ta ütles, et EMP Investi aktsiad jagunevad Maapanga ja Rootsi investeerimisfirma vahel pooleks. Firma aktsiakapitali suurust ei soovinud Sarapuu öelda.

Estinvest tutvustas ennast Eestis laiemale avalikkusele eelmise aasta lõpul, kui firma juhid teatasid, et nad otsivad Eestis sobivaid projekte tegutsevate firmade näol, mille juhtimisse finantseerimisfirma aktsiaemissiooni teel kogutud raha paigutada.

«See on üpris raske ettevõtmine,» kommenteeris Hoiupanga projektijuht Urmas Somelar. Temal endal on sarnane kogemus olemas Sotsiaalpanga lootusetute võlgade tagasivõitmise näol. «Sotsiaalpank jäigi finantside taha kinni,» lausus Somelar.

Peeter Pütsepa sõnul nõuab firmade saneerimine teadmisi ja oskusi, kuidas ettevõtete olemasolevat raha paremini kasutada. «Pole mõtet raha lisada, vaid leida üles must auk, kuhu raha kaob,» lausus Pütsep. Põhiprobleemid on kas juhtkonnas, tootmises või turus, lisas ta. Pütsep on ettevõtete saneerimisega tegelenud enda väitel üle paarikümne aasta.

Ühe edukalt teostatud saneerimise näitena tõi Pütsep ASi Võru Juust, mis oli kolm aastat tagasi 80 miljoni krooni suuruse käibe juures ligi kümne miljoni krooniga kahjumis.

Võru Juustu eelmise aasta käive oli 180 miljonit krooni ja puhaskasum ligi 18 miljonit krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing