22. veebruar 1998 kell 22:00

Palju kära ei millestki

Reedel mõni tund enne rahandusminister Hikaru Matsunaga lahkumist maailma seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) rahandusministrite ja keskpankade juhtide kohtumisele avaldas Jaapani valitsev liberaaldemokraatlik partei kauaoodatud majanduse stimuleerimise paketi, mis valuutaturgudele ja analüütikutele pettumust valmistas. Majandusabinõud käsitlevad kinnisvarade ümberhindamist, firmade omaaktsiate ostmist ja muid meetmeid, kuid finantsstiimulite ja maksude alandamise koha pealt ei sisaldanud nad mitte midagi. Jeeni kurss oli radikaalsete majandusabinõude ootuses tõusnud juba nädalaid. Skeptilisemad analüütikud küll hoiatasid juba varem, et Jaapan on viimase viie aasta jooksul iga poole aasta tagant pakkunud välja uusi abinõusid. Kui selgus, et need olid viletsad, visati minema ning peagi tuli saareriigi valitsusringkondadest juba järgmine, «veelgi efektiivsem» kava.

Jeeni kurss langes abinõude plaani avalikustamise järel peaaegu kahe jeeni võrra dollari kohta -- 127,78 USD/JPYni. Kuid siiski jäädi ettevaatlikuks, sest ei tahetud jeeni täiesti nokauti lüüa ning jäädi ootama nädalavahetusel kohtunud G7 reaktsiooni.

Ajalugu on näidanud, et väga tihti on seitsmiku poolt väljaöeldu suhteliselt ebamäärane ja mittemidagiütlev. Olulisemad sõnumid võivad tulla mõnepäevase või isegi nädalase viivitusega.

Nii juhtus möödunud aasta septembris, kui Jaapani aserahandusminister saatis tugeva signaali alles paar päeva pärast G7 kohtumist (dollari kurss oli siis just kukkunud tugevalt 119,20 jeenini)

Hetkel kuum