26. veebruar 1998 kell 22:00

Haigekassal üle tuhande lepingu

Keskhaigekassa direktori Maris Jesse sõnul selguvad koondandmed lepingute mahtude ja lepingupartnerite kohta märtsi teisel poolel, kuid esialgseil andmeil ei kata paljude lepingute kasv selle aasta inflatsiooni.

Tallinnas on lepingute rahaline kasv keskmiselt 10--15%, hambaravi osas suurem, teatas Tallinna haigekassa direktor Eve Karmo. See peaks hambaravi hinnad pealinnas tema sõnul alla viima.

Eraarstidega sõlmitud lepingute maht on Jesse sõnul sel aastal suurem, põhiliselt tänu perearstidega sõlmitud individuaallepingutele.

Eelmise aasta ravikindlustuse eelarve ületas haigekassa 8protsendiliselt. Lepingumahtu ületanud raviasutusele planeeritakse suurem lepingumaht, mitte ei trahvita neid, lisas Jesse. Näiteks tõi ta Tallinna keskhaigla, kes osutas üle lepingumahu raviteenuseid 8 miljoni krooni eest ja vähemalt 2,5 miljoni krooni osas on haigekassa selle talle tasunud.

Jaanuarist saavad perearstid vastavalt patsientide arvule haigekassast iga kuu kindla summa, keskmiselt on see 30 000--35 000 krooni kuus.

Perearst Pille Ööbik saab haigekassalt 31 000 krooni kuus. «Raha kulus, nagu ette nähtud, üle ei jäänud midagi,» sõnas Ööbik. Ta maksis haigekassa raha eest kinni koolituskulud, autokütuse ja tellis uuringuid.

Kuupalga kohta ütles ta, et õe palk tõusis paari tuhande krooni võrra. Õnneks ei ole vaja maksta kommunaalkulusid ja renti, sest ma kasutan ruume kokkuleppel ühe ettevõttega -- selle kulutusega ei tuleks ma 31 000 krooniga välja, lisas Ööbik.

Kahe peale praksise võtnud perearstid Svea Rosenthal ja Tiina Kõressaar ütlesid, et tulid jaanuaris 28 400 krooniga välja, sellele lisandus 4200 krooni uuringute raha. Nemad teevad kahepeale ära ka õe töö, ruumid on nad saanud soodsalt.

Väiksed probleemid on tekkinud autodega, millega arstid koduvisiite teevad. «Bensiiniraha ja auto kulud on suuremad, kui alguses oletasime,» mainis Rosenthal.

Tema sõnul on probleem selles, et neil polnud algkapitali, mille eest muretseda kalleid aparaate ja seetõttu peavad nad need tellima mujalt.

Hetkel kuum