Läänemeri ei vaja uusi sadamaid

03. märts 1998, 00:00

Maailmapank on uurinud Batareinaja lahe sadama projekti ning otsustanud selles mitte osaleda, ütles Läti Ventspils Nafta endine president Janis Blazevics.

Batareinaja sadama ehituse suhtes on kõhklevale seisukohale asunud ka projekti osaliselt rahastama pidanud Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupank.

Leedul on probleeme Butinge naftaterminaali ehituse finantseerimisega, millest on puudu 100 miljonit dollarit. Lääne kompaniid nõuavad Leedu valitsuselt garantiisid terminaali täishinna ulatuses, Venemaa kontsernid aga tahavad 51% kogu Leedu naftakompleksi aktsiatest, kaasa arvatud Ma?eikiai naftatöötlemise tehas.

Läti naftatransiidi edu sõltub suutlikkusest kohaneda klientide, s.o suurte Vene kompaniide vajadustega.

Ventspilsi sadama ja Polotsk-Ventspilsi torujuhtme rekonstruktsioon peaks suurendama juhtme läbilaskevõime 22 miljoni tonnini aastas. 2000. aastaks kavatseb Ventspilsi sadam suurendada terminaali reservuaaride mahutavust 1 miljoni tonnini.

Läti on teinud ettepaneku lülitada Ventspilsi terminaal Venemaa Balti naftajuhtmete süsteemi. Kõne all on ka uue torujuhtme ehitamine läbi Läti, kuid seni pole täpset marsruuti kinnitatud. Venemaa valitsuse tasemel seotakse projekt mittekodanike olukorraga Lätis. ETA

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing