Tõus Tallinnas toetas Riiat

04. märts 1998, 00:00

Eesti aktsiate spurt mõjus hästi ka Riia börsile. Kauplemiskäive tõusis järsult 350 000 latini ning ka aktsiate hinnad liikusid üles. Enam kaubeldi taas Unibanka ja Staburadzega ning maaklerid tegid taas vihjeid kauaoodatud välisinvestorite huvile. Unibanka tõusule aitas kaasa ka Ühispanga emissiooni edu, mis suurendab usaldust kõigi Baltimaade pankade vastu. Siiski ei osanud maaklerid täie kindlusega öelda, kes seisavad Unibanka ja Staburadze suurte börsiväliste tehingute taga. Ka täna vahetas sel moel omanikku ligi protsent Staburadze aktsiakapitalist.

Leedu börsile Eesti aktsiate edu märkimisväärset mõju ei avaldanud. Pigem arvati, et turu taastumisest on Eestis asjad veel kaugel ning hoopis Leedul on lähiaegadel tõusuks suuremad lootused. Ehkki Hermisega kaubeldi elavalt, jäi hinnatõus üsna tagasihoidlikuks. Litin langes 0,79 punkti võrra 799,97ni. Ka A-nimekirjas ei toimunud olulisi hinnamuutusi, ehkki nii Leedu Energia kui ka Ma?eikiai Nafta näitasid tugevat kauplemiskäivet.

Aktsiate hinnad Venemaa kauplemissüsteemis päeva kokkuvõttes suurt muutust ei teinud. Hommikuse tõusu nullis pärastlõunal alanud kasumivõtmine ja mõningane huvilangus. Kasumivõtmist toetas ka langus maailma suurematel börsidel. RTS-indeks tegi päevaga 0,76protsendise languse ja lõpetas börsi sulgudes 321,44 punktil. Kauplemissüsteemi päevakäive oli igati korralik, 102,55 mln USA dollarit. Maaklerid loodavad, et korrektsioon on ajutine ja turg jätkab lähiajal tugevalt.

Ehkki põhitähelepanu oli esmaspäeval hoopis võlakirjaturgudel, jõudis Dow esmaspäeval neljanda järjestikuse rekordini. Tähelepanu äratas üllatavalt tugev USA majandusaktiivsuse aruanne, mis vähendab intresside alandamise tõenäosust ning pani mõnda analüütikut ennustama tugevat, kuni 10% korrektsiooni lähiaegadel. Laiemal turul valitseski langustrend ning S&P500 kaotas 1,6 punkti. Ka Nasdaq langes veidi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing