5. märts 1998 kell 22:00

?otimaa viskigeograafia

?oti viskisid (Scotch whiskey) võiks iseloomustada kahe märksõnaga -- magusus ja kuivus. Magususe annavad odralinnased. Suitsune ja kuiv maitse saavutatakse linnaste töötlemisel (kuivatamisel) turbaga köetavates ahjudes. Loomulikult on tähtis osa ka n-ö romantilistel teguritel, nagu destilleerimisnõu kuju, keldrit ümbritsev õhk jne. Need teevad iga viski erinevaks ja kordumatuks.

Ajalooliselt on ?otimaa jagatud neljaks viskitootmise piirkonnaks. Need on omakorda jaotatud väiksemateks aladeks, millest tasub eraldi märkida Spey jõega piirnevaid alasid (Speyside). Asjatundjad teavad öelda, et elegantseimad ja mitmekesiseimad viskid on pärit just Spey jõe orust.

Kesk-?oti madalikul (lowland) puuduvad kõrgmäestikuallikad ja suured turbarabad. Nii on sealsetele viskidele omane linnase magus maitse ja pehme iseloom. Peamiselt kasutatakse neid segatud viskide koostisena. Väikseim regioon on Campbeltown, mis hõlmab ainult ühte linna. Praegu asub seal vaid kaks destilleerimistehast ja needki pole juba mõni aasta tootmisega tegelnud.

Soolased meretuuled ja turvas on head iseloomustajad viskidele, mida toodetakse ?otimaa edelaranniku lähistel Islay saarel. Seal on kaheksa destilleerimistehast. Mere, maa ja tuule liitmine teeb Islay viskidest omaette joogi, mis võib mõnele maitseda kui muinasjutt, teisele aga vastuvõetamatu olla. Elamus on igal juhul garanteeritud.

?otimaa mäestikuala (Scottish highlands) on ilmselt kauneim ja mitmekülgseima looduse ning kliimaga ?otimaa osa. Sama võib öelda ka sellest regioonist pärit viskide kohta. See on tõeline maitsete ja aroomide küllus, mille ühine nimetaja on Highland Malt Whiskey. Neile, kes ei soovi eriti riskida, on see õige valik.

Hetkel kuum