9. märts 1998 kell 22:00

USA-Vene komisjoni suured plaanid

Ühiskomisjoni koostöös on seni olnud olulisel kohal energeetika-, kosmose- ja ökoloogiaalane koostöö. Nüüd hakkab komisjon käsitlema, kuidas suurendada Venemaal USA investeeringuid, mille maht on praegu viis miljardit dollarit. Venemaale tehtud otseinvesteeringutes on USA osa 41,3%. Visiidi ajal kirjutavad Lukoili ja Conoco esindajad alla Venemaa põhjaosas asuva naftaleiukoha hõlvamise kokkuleppele.

Viktor T?ernomõrdin taotleb, et USA kaotaks Vene kaupadele kehtestatud kõrgemad tariifid ja kvoodid ning muudaks kaubavahetuse võrdõiguslikuks. 1993. a peale on kahe riigi kaubavahetus tänu ühiskomisjoni jõupingutustele kasvanud 50% ja selle väärtus on 7 mld dollarit.

Venemaa peaminister soovib, et USA toetaks Venemaa pääsu maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) liikmeks juba tänavu. Selleks tuleb tal USAd veenda, et Venemaa suudab tagada intellektuaalse omandi kaitse.

Neljapäeval sõidab T?ernomõrdin koos asepresident Al Gore'iga Californiasse San Josesse, kus ta külastab Lockheed Martini ettevõtet ja kuulab ära ühiskomisjoni raames peetava kosmosealase koostöö ettekanne. Seejärel arutatakse töörühma «USA läänerannik--Venemaa Kaug-Ida» koostööettepanekuid. Lõpuks toimub kompanii Sisco System peakorteris kõrgtehnoloogiateemaline ümarlaud USA ärimeeste osavõtul. RIA NOVOSTI-ETA-FT-ÄP

Hetkel kuum