Merko ja EMV võivad ühineda

11. märts 1998, 00:00

«Kui EMV meile hommikul helistab ja pakub kokkusaamisvõimalust, siis me teeme seda. Võib juhtuda, et me ise helistame EMV-le ja kutsume neid läbirääkimisi pidama,» ütles ASi Merko Ehitus nõukogu esimeesToomas Annus.

EMV juhatuse esimehe Algerd Andruskevit?use sõnul on EMV avalik ettevõte ja börsi reglemendi kohaselt ei saa ta eelnevalt kommentaari anda. Andruskevit?us lisas, et reglemendi kohaselt ei saa ta sedagi öelda, kas ühinemisläbirääkimisi on peetud.

Samas kinnitas Andruskevit?us, et BNSi teade ühinemislepingu allkirjastamisest kolmapäeval ei vasta tõele.

Eesti Ehituse peadirektori Egon Matsi sõnul võis agressiivsete ehitusmahtude kasvatamise põhjal ühinemist oletada. «Minul isiklikult puudus igasugune info võimaliku ühinemise kohta,» ütles Mats.

«Kahe ehitusfirma puhas ehituslik osa on minu arvates juba praegu kaheksa protsenti,» ütles Mats.

Kahe suure ehitusfirma ühinemine Matsi sõnul Eesti Ehitusele mingit ohtu kaasa ei too. «Oleme valinud stabiilse arengutee ja ei plaani suurt ehitusmahtude tõusu,» ütles Mats.

Ehitusfirma FCMi juhatuse esimehe Tiit Kuuli sõnul on ühinemise osas tehtud mitmeid spekulatsioone, kuid ehitusfirmasid on ennegi liita ja lahutada püütud. «Mina ise sellest teadlik ei olnud,» ütles Kuuli.

Ühinemises ei näe Kuuli midagi halba, sest kõik Eesti ettevõtted on liiga väikesed. «Kui võtta Ameerika mastaapide järgi, peaks Eestis olemagi ainult üks ajaleht, üks ehitusfirma ja üks raudteejaam,» ütles Kuuli.

ASi Feer peadirektori Ivo Kollo sõnul on kahe suure ehitusfirma ühinemine pikk ja raske protsess. Samas lisas ta, et ehitusfirmade ühinemise puhul on tulevikus võistupakkumises üks konkurent vähem. Efektiivsuse mõttes on ühinemise otsus positiivne, lisas Kollo.

Kinnisvarabüroo Uus Maa tegevdirektori Urmas Lauri sõnul on kahe ehitusfirma ühinemine tervitatav nähtus.

«Isiklikult arvan, et ühinemisprotsessis neelatakse alla EMV ja domineerima jääb AS Merko Ehitus kui tugevam,» ütles Laur.

Laur lisas, et kahe ehitusfirma ühinemisel võib tekkida uus aktiivne kinnisvaraarendusega tegelev struktuur, kes hakkab pakkuma tõsist konkurentsi teistele kinnisvaraarendusega tegelevatele firmadele.

ASi Merko Ehitus tütarfirma ostab Lauri sõnul kokku krunte ja müüb neid hiljem Merko Ehituse ehitusõigusega maha. Selline tegevus võib hoogustuda, lisas Laur.

Pärast avalikkuse teavitamist läbirääkimiste võimalikust jätkamisest jätkub homme börsil nii Merko Ehituse kui ka EMV aktsiatega kauplemine.

Annus ütles, et kauplemine Merko Ehituse ja EMV aktsiatega peatati eile ettevõtete endi ettepanekul.

ASi Merko Ehitus aktsia järsku hinnatõusu esmaspäeval Annus põhjendada ei osanud. Vähelikviidne Merko Ehituse aktsia tõusis üleeile 12,80 krooni võrra ja sulgemishind esmaspäeval oli 82 krooni.

EMV turuväärtus oli aktsiate teisipäevase hinnataseme järgi Tallinna börsil ligikaudu 213 ja Merko Ehitusel 249 miljonit krooni. Firmade ühendamisel tekiks Eesti suurim ehitusfirma, mis kontrolliks ligi kümnendikku ehitusturust.

Tallinna börsi juhatuse esimees Helo Meigas ütles BNSile, et börs kavatseb uurida siseinfo kasutamise võimalikkust hinnatõusu ajal tehtud tehingutes. «See on tavapärane, et enne olulise info avaldamist sooritatud tehinguid tuleb kontrollida,» kinnitas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing