Avalikustame oma aastatulu

16. märts 1998, 00:00

Möödunud nädalal jõudis avalik-kuse ette riigikontrolli ja mak-suameti konflikt. Riigikontroll soovis tutvuda kõrgete riigiametnike üksikisiku tuludeklaratsiooniga, et kontrollida seal kirjas olevate andmete vastavust riigiametnike esitatud majandushuvide deklaratsioonile. Maksuamet keeldus deklaratsioone andmast ja süüdistas hoopis riigikontrolli maksude mittemaksmises.

Toimetusele tundub kahe riigiasutuse omavaheline avalik vägikaikavedu kummaline. Veelgi kummalisem tundub meile aga see, et kõrgete riigiametnike üksikisiku tuludeklaratsioonid on salajased.

Tuleks püüelda selle poole, et ühiskond oleks võimalikult läbipaistev. Me teeme ettepaneku muuta kõigi inimeste deklareeritud aastatulu avalikuks ja kõigile huvilistele kättesaadavaks informatsiooniks.

Üksikisiku tuludeklaratsiooni sisu ja tulu allikad, kui ei ole just tegu riigiametnikega ja poliitikutega, peaksid jääma ka edaspidi ainult maksuameti teada.

Avalik peaks aga olema üks number -- maksustatava tulu kogusumma. Kui tulu on teenitud ausalt, siis miks peaksime seda varjama?

Lisaks sellele peab avalik informatsioon olema see, mis puudutab aktsiate ja kinnisvara omandamist.

Selge, et selline ettepanek suuremale osale eestlastest ei pruugi meeldida. Ei ole me ju näiteks erinevalt põhjanaabritest soomlastest sellega harjunud, et naabrimees võib iga aasta kindlal ajavahemikul minna maksuametisse lugema minu möödunud aasta tuludeklaratsiooni.

Aastatulu avalikustamine muudab ühiskonna ausamaks ja võib vähendada varimajanduse osakaalu. Väga raske on olla töötu või madalapalgaline, saada riigilt toetusi ja vahetada samal ajal oma mõne aasta vanune auto uuema vastu või osta korteri asemel endale vastvalminud elamurajoonis maja.

Peamine vastuargument on kartus kurjategijate ees. Äripäev ei usu, et aastatulu avalikustamine suurendaks kuritegevust.

Organiseeritud kurjategijatel on info meie vara ja sissetulekute kohta juba olemas. Selle eest on hoolitsenud mõned riigi ja kohaliku omavalitsuse allasutuste töötajad. Seda tõestab nn Perli andmebaas ja kinnisvara ning korterite väljapetmine.

Elu ise on meile näidanud, et aastatulu avalikustamine on võimalik. Lisaks Soomele võiks eeskujuks tuua Tartu ärimeest Neinar Seli, kes ei ole viimastel aastatel teinud oma aastatulu suurusest saladust. Seli on hea näide sellest, et Äripäeva ettepanekus muuta kõigi inimeste aastatulu avalikuks informatsiooniks ei ole midagi katastroofilist ja utoopilist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing