• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mida tähendab sotsiaalne turumajandus?

  Sotsiaalne turumajandus, nagu me seda oma programmis defineerime, seisneb laias laastus selles, et ühelt poolt on turumajanduslikud suhted ja liberaalne majandusruum, mis teiselt poolt formuleerib väga selge vastutuse. Väga selgepiiriline sotsiaalse vastutuse defineerimine ja aluseksvõtmine erakonna igapäevases tegevuses ongi tegelikult see kohustuste, vabaduste ja vastutuse tasakaal.
  Näiteks hariduspoliitika. Ühelt poolt tuleb anda täielik võimalus erakapitalile haridussüsteemi arendamiseks, aga teiselt poolt tuleb selgelt formuleerida riigi tellimus, kus nii kohaliku kui riigieelarve kaudu finantseerimisega garanteeritakse väga selgelt formuleeritud ja tagatud kvaliteediga haridus väga selgetes piirides, nende võimaluste piirides, mida ühiskond antud momendil võib välja panna. Sama on ka tervishoiu, regionaalpoliitikaga jm eluvaldkondades.
  Sotsiaalne tähendab seda, et ühiskonna seisundit ja arvamust hinnatakse, ühiskonda juhtivad, organiseerivad struktuurid arvestavad seda tagasisidet suhteliselt aktiivselt. Küsimus on ainult selles, kuidas arvatakse, kas enne jagamine või enne rikkuste tootmine. Ja kuskohas see üks või teine erakond selle lahutuspiiri paneb.
  Turumajandus üksi -- tal ei ole piire peal. Sotsiaalne (mitte sotsialistlik) on just see, mis arvestab ühiskonna olekut, aga samas ta püüab ka ühiskonda juhtida.
  Meie programm ütleb, et ta on selline ühiskondlik korraldus, kus riigi majanduslik edu kajastub iga inimese elukvaliteedi tõusus. See on Ludvig Erhardi oma.
  Teine mõiste, milles me lähtume Scweitzeri põhimõtetest -- sotsiaalne turumajandus on siis, kui inimene läheb inimesele inimesena korda.
  Sotsiaalne turumajandus tagatakse ainult jaotusprintsiibi ja Erhardi poolt väljaöeldud õiglusega. Tarbimise ja investeerimise suhe peab olema õige. Ja ka see, kui palju kuulub omanikule ja kui palju kuulub töötegijale tootmistulemustest.
  Definitsioon peaks olema midagi sellist, et turumajandus, aga siis justkui suurem tähelepanu sotsiaalsetele küsimustele. Aga, kasutades sõna «tähelepanu», mõeldakse tegelikult seda, et rohkem raha võetakse rahva käest ära ümberjaotamiseks. Keegi ei julge rääkida, et tegelikult käib jutt kõrgematest maksudest ja kogu valik on selle vahel, kas suurem võrdsus või kiirem areng. Aidata kõiki iga hinna eest, mitte neid, kes seda tegelikult vajavad. Ja sellega siis blokeerida inimeste võimalusi.
  Minu arust sõna «sotsiaalne» asemel võib kasutada ka muid häid sõnu, näiteks hea, ilus, inimsõbralik turumajandus. Mis rohkem hääli toob, seda kasutatakse. Mingit sisulist definitsiooni pole võimalik anda. Meie arvates kõige parem sotsiaalne turumajandus on liberaalne turumajandus. See, mis tagab kiirema arengu ja kokkuvõttes ka suurema maksu laekumise.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Adam Erki Enok: elekter on kallis. Aga kes investeeriks tootmisesse, kui hind võib nulli kukkuda?
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
USA aktsiaturud alustasid uut nädalat langusega
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid esmaspäeva langusega ning tähtsaid uudiseid, mis oleks investorite meeleolusid tunduvalt muutnud, ei ilmunud. Jätkuvalt muretsetakse kõrge inflatsiooni ja rahapoliitika karmistamise pärast, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid esmaspäeva langusega ning tähtsaid uudiseid, mis oleks investorite meeleolusid tunduvalt muutnud, ei ilmunud. Jätkuvalt muretsetakse kõrge inflatsiooni ja rahapoliitika karmistamise pärast, vahendab Reuters.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Raadiohommikus: tehinguturul ja Ukrainas toimuv
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis tuleb juttu NATO idatiiva tugevdamisest, Eesti tehinguturul toimuvast sõja valguses ja sellest, mida arvab Ukraina ettevõtluse perspektiividest seal äsja äridelegatsiooni koosseisus käinud ettevõtja.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis tuleb juttu NATO idatiiva tugevdamisest, Eesti tehinguturul toimuvast sõja valguses ja sellest, mida arvab Ukraina ettevõtluse perspektiividest seal äsja äridelegatsiooni koosseisus käinud ettevõtja.
G7 riigid keelavad taas Kiievit rünnanud Venemaa kulla importimise
Maailma juhtivad tööstusriigid keelustavad Venemaa kulla importimise, et piirata sõda pidava Putini rahaallikaid. Samal ajal toibub Ukraina pealinn esimesest raketirünnakust üle mitme nädala.
Maailma juhtivad tööstusriigid keelustavad Venemaa kulla importimise, et piirata sõda pidava Putini rahaallikaid. Samal ajal toibub Ukraina pealinn esimesest raketirünnakust üle mitme nädala.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.