18. märts 1998 kell 22:00

Alekperov: Lukoil toob Eestisse 750 miljonit krooni

Lukoil laiendab naftasaaduste transiidiks Muuga sadamas asuvat terminaali Transkeemia ning rajab Eestisse rahvusvahelise tasemega bensiinijaamade võrgu, teatas Alekperov pärast kohtumist peaminister Mart Siimanniga. Transkeemia kuulub Lukoili-Eurodeki ühisfirmale Lukoil Denmark.

Alekperov teavitas peaministrit soovist rajada Eestisse vedelate keemiasaaduste tootmise tehas. Keemiatehase rajamine on alles idee järgus ning Siimann suhtus ettepane-kusse soosivalt, ütles Lukoili avalike suhete juht Aleksander Vassilenko.

Eesti valitsus soovib luua investeeringuteks soodsa keskkonna ja reguleerida Eesti-Vene suhted majanduslike lepingutega, ütles Mart Siimann.

Teede- ja sideminister Raivo Vare leppis eile Vagit Alekperoviga kokku töörühma moodustamises, mis hak-kab välja töötama Eestile ja Lukoilile huvi pakkuvaid lahendusi.

Alekperov lükkas ümber Eesti ajalehtedes esinenud väited, et Lukoil osaleb naftatehase rajamisel Sillamäele. Samuti kinnitas ta, et Lukoilil pole kavas hakata läbi Eesti naftat eksportima, sest naftajuhtme ehitamine Tallinnani on liiga kulukas.

Toornafta ekspordi kavatsevad Vene naftafirmad suunata Leningradi oblastisse Batareinajasse ja Primorskis-se rajatavatesse sadamatesse.

Peaminister Mart Siimann ütles, et kohtumine Vagit Alekperoviga oli valitsusjuhi sümpaatiaavaldus suure Vene firma vastu ning märk sellest, et Eesti-Vene suhted on paranemas.

Peaministri majandusnõuniku Heido Vitsuri sõnul ei ole Lukoilil soovi tekitada Eestis tegevuse laiendamisega konkurentsi Läti Ventspilsi sadamale, vaid otsitakse oma toodangule optimaalset transiidivarianti.

«See oli tutvumisvisiit, et vaadata, kas tasub sulepead välja võtta ja rehkendama hakata,» illustreeris Heido Vitsur kohtumist peaminister Mart Siimanniga. Vitsuri teatel on Lukoili president rahul Eesti ettevõtluskliimaga, mis ei tähenda aga seda, et siin kohe hoogsalt midagi ehitama hakatakse.

Lukoili president lahkus Eestist eile õhtul.

Hetkel kuum