18. märts 1998 kell 22:00

ISDN süsteem on lahendus väikefirma sideprobleemidele

Sõnalühend ISDN seondub paljudel millegi väga müstilisega. Tegelikult tuleneb ISDN sõnadest Integrated Services Digital Network ehk integreeritud teenuste digitaalvõrk.

ISDNi erinevus analoogsüsteemist peitub selles, et telefoniaparaadis muundatakse inimese kõne digitaalseks, n-ö ühtede ja nullide jadaks ja kõne edastatakse sellisena keskjaamast kuni teise ISDNi telefoniabonendini. Inimkõrvale arusaadavaks muudetakse kõne alles teises telefoniaparaadis. Kui aga helistada ISDN-telefonist analoogtelefoniabonendile, siis tehakse digitaal-analoogmuundamine telefonikeskjaamas, kust edasi kuni telefonini on signaal analoogkujul.

ISDN-võrgu eelised võrreldes analoogsüsteemiga peituvad just selles, et samas võrgus võivad eksisteerida mitmed erinevad teenused n-ö üheaegselt. Tegelikult pole vahet, kas toimub kõne, pildi või andmete edastus, sest kuna kõik liigub digitaalsena, siis on seda infot kerge töödelda ja kvaliteedimuutusteta edasi kanda pikkade vahemaade taha.

Väikefirmad, kes on seni hakkama saanud ühe telefoniliiniga, saavad parandada telefonsidet ja klientide teeninduse kvaliteeti, vahetades senise analoogliini ISDN-liiniga.

Üks ISDNi baasühendus (2B+D) annab kliendile kaks kanalit (üks kõne ja üks arvutiühendus või kaks üheaegset kõneühendust) ja kuni kaheksa abonendinumbrit. Telefonside operaator ühendab kontorisse või koju võrguterminaali, kuhu siis abonent saab ühendada talle kuuluvaid ISDN-telefone, arvutikaarte ning ruutereid. Saadaval on ka võrguterminaale, mis sisaldavad liideseid olemasolevate analoogseadmete jaoks, nagu kolmanda rühma faksid, juhtmeta telefonid ja toonvalimisega lauatelefonid. Selline terminaal sobib ideaalselt väikefirmale.

Üks ISDNi baasühendus vajab vaid ühte juhtmepaari, nii et vahetades ühe analoogliini ISDNi vastu, saab topeltmahu. Nii nagu ei saa NMT-telefoniga rääkida GSM-võrgus, vajab ka ISDN-võrk digitaalseid telefone. ISDN-liinile on saadaval terminaali adapterid, mis muudavad digitaalsignaali sobivaks tavalistele analoogtelefonidele ja faksidele. Nii saab terminaali adapteri abil ISDN-võrku ühendada juba olemasolevad seadmed.

Sarnaselt GSM-telefonidele on ka ISDN-telefoniaparaadile vaja määrata number, millele ta heliseb. Kui GSM-telefonid kasutavad SIM-kaarti, siis ISDN-telefonile programmeeritakse sisse, mis numbrile ta heliseb. Numbri põhiosa on telefonioperaatori poolt määratud, abonent saab ise valida numbrisarja viimased numbrid.

Ühe ISDN-liini peale võib ühendada enam kui kaks telefoniaparaati, milledesse on programmeeritud eri numbrid. Numbreid võib olla kokku kuni kaheksa. ISDNi baasühendus annab siiski vaid kaks üheaegset ühendust, mis tähendab, et korraga võivad helistada vaid kaks telefoni.

ISDN-telefonide hinnad on tänapäeval veel üsnagi kõrged võrreldes analoogtelefonidega. Hea ISDN-telefon maksab alla 3000 krooni. Selline telefon näitab ekraanil õiget kellaaega ja kuupäeva, helistaja numbrit ning kõne maksumust.

Hetkel kuum