Belgia keskpank müüs 299 tonni kulda

20. märts 1998, 00:00

Naftahinnad maailma olulisematel kaubabörsidel langesid uutele rekordtasemetele. Teisipäeval kukkus brenti segu aprillilepingute hind rahvusvahelisel naftabörsil 11,77 dollarini barrel, mis on madalaim alates 1988. aasta novembrist. Möödunud aasta oktoobrist alates on toornafta hind langenud umbes 40%. New Yorgi kaubabörsil langes jooksva kuu lepingute hind alla 13,75 dollari.

Kolmapäeval hinnalangus peatus, sest uudisteagentuuride teatel taotleb Venezuela naftapakkumise vähendamist 1,5--2 mln barreli võrra ööpäevas nii naftat eksportivate riikide organisatsiooni (OPEC) liikmete kui ka kartellist välja jäävate riikide poolt. Taolise kokkuleppe saavutamine on keeruline, sest seni pole suudetud kõiki rahuldavaid tulemusi saada kartelli-siseseltki. Kui aga nafta pumpamine jätkub sama hooga, võib brenti segu hind langeda 10 dollarini ning USA turgudel 11 dollarini barrel.

Belgia Rahvuslik Pank teatas kolmapäeval, et müüs viimastel kuudel teiste keskpankade kaudu 299 tonni kulda oma reservidest eesmärgiga alandada kullareservid eeldatavale Euroopa keskpanga nõutavale tasemele. Müüdud kulla kogus moodustab umbes 8% maailma aastasest tarbimisest ning on enam-vähem võrdne Austraalia aastatoodanguga, kes on mahult kolmas kullakaevandaja. Kulla hind langes uudise peale momentaanselt 5 dollari võrra untsist, kuid kogus kiiresti ning õhtune fiksing Londonis oli «vaid» 3,4 dollarit madalam kui päev varem.

Belgia on üks väheseid riike, kes on viimasel aastakümnel suurtes kogustes oma kullavarusid müünud. 1989. aastast alates on müüdud kokku umbes 1000 tonni. Veebruaris oli keskpanga bilansis kulda 476,5 tonni pluss 119 tonni, mis läheb Euroopa rahandusinstituudi (juunis formeeritakse sellest Euroopa keskank) bilanssi. 1. jaanuari seisuga 1987 oli Belgia Rahvusliku Panga bilansis 1329 tonni kulda, suurima müügi teade tuli 12. oktoobril 1996. a (700 tonni).

Turud on pärast Belgia teadet veidi närvilised, kuigi pärast eelnevaid keskpankade müüke on kuld hinnataseme kiiresti taastanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing