22. märts 1998 kell 22:00

Bojaari viisakusvisiit

Möödunud nädalal kohtus Venemaa üks mõjukam ärimees, naftafirma Lukoil president Vagit Alekperov peaminister Mart Siimanni ja Eesti ärimeestega. Nii Äripäev kui ka Postimees avaldasid oma juhtkirjas arvamust, et Eesti ettevõtjate tihedam läbikäimine Vene ärimeestega ning viimaste huvi Eestisse investeerida võib tuua Eesti-Vene suhetele rohkem kasu kui poliitikute omavaheline pingpong.

Kohalikud ärimehed soovisid Alekperovi Eestis käiku ka oma huvides ära kasutada.

Nii andis Silmeti tuumikinvestori Ephagi tegevjuht Neeme Jõgi vahetult enne Alekperovi visiiti avalikkusele teada, et Silmet kavatseb rajada naftatöötlemistehase, ja lasi ajakirjandusel spekuleerida, et seda tehakse koostöös Lukoiliga.

Alekperov ise eitas Lukoili huvi naftatöötlemistehase vastu. Samuti teatas ta, et ka teine suurprojekt, millest Eestis aeg-ajalt räägitakse -- naftajuhe Venemaalt --, ei ole Lukoili hinnangul tasuv.

Alekperovi sõnul tahab Lukoil Eestis välja ehitada tanklaketi Tallinna--Peterburi maanteel. Samuti kavatsetakse investeerida Eestis olevate naftaterminaalide rekonstrueerimisse.

Lukoili senist vähest huvi Eesti vastu võib seletada Eesti väiksusega. Näiteks plaanib Lukoil lähema nelja aasta jooksul rajada USAsse kaks tuhat tanklat. Praegu on neil seal viis tanklat.

Samuti on Lukoilil kõvasti tegemist, et koduturul tipus püsida. Venemaa karmi turuheitlust näitab kasvõi see, et kolmapäeva hommikul, kui algas Alekperovi Eesti visiit, plahvatas Peterburis Lukoili tanklas pomm.

Hetkel kuum