24. märts 1998 kell 22:00

Läänerindel muutusteta...

Ka veebruar möödus pangandusturul suuremate muutusteta jõuvahekordades. Laias laastus võib öelda, et suured pangad -- nimekirja ülemine pool -- on oma reitingut parandanud, kuna aga nimekirja lõpp on langenud veelgi allapoole. Keskmine tulemus on siiski märgatavalt paranenud -- alla 3 punkti pole pangareitingu keskmine seni kunagi langenud.

Selgelt on Eesti Panga uued ja rangemad nõuded parandanud pankade likviidsust ning see protsess jätkub senini. Eeskätt puudutavad meed muudatused küll suuremaid panku. Ka varade struktuur on enamikul pankadest veebruaris parem, eranditeks on siin Maapank, ERA Pank ja EVEA Pank.

Turuosa on suurendanud enim Hoiupank, suurtest on Hansapank viimasel ajal traditsiooniline turuosa kaotaja, kellele seekord sekundeeris ka Ühispank. Kummalisel kombel on turuosa võitnud taas ka keskmise suurusega pangad nagu Tallinna või Forekspank. Muidugi peab siin tõepoolest arvestama kontsernistruktuuride tähtsuse tõusuga, millele on tugevasti kaasa aidanud ka börsikrahh, ja kõigi sellest tulenevate muudatustega pankade bilanssides.

Järgmisteks kuudeks tuleb aga senisest terasemalt luubi alla võtta tabeli lõpp. Senine ajalugu on näidanud, et pikka aega langeva reitinguga pankadel tabeli lõpus on kalduvus varem või hiljem sealt hoopis välja kukkuda. Olgu siis põhjused millised tahes.

Hetkel kuum