24. märts 1998 kell 22:00

Protestisid põllumajandusreformi vastu

Meeleavaldajad blokeerisid kaheks tunniks Prantsusmaad ja Saksamaad ühendava maantee ning deklareerisid, et neid ei rahulda Euroopa komisjoni (EK) kavandatav reform, mis on inspireeritud USA liberaalsest põllumajanduspoliitikast ja mis näeb muu hulgas ette kärpida alates 2000. aastast hinnasubsiidiume 30% võrra.

Demonstratsiooni oli korraldanud Prantsuse suurim talunike ametiühing FNSEA, mis ei ole rahul EK esimehe Jacques Santeri soovitatud reformiettepanekutega. Ametiühing on lubanud laiendada meeleavaldused üleriigilisteks, kui EK oma ettepanekuid tagasi ei võta.

Seni on Agenda 2000s esitatud põllumajandusreformi vastu kõige teravamalt välja astunud prantsuse ja saksa talunikud, kes väidavad, et nende rakendamise korral kaotavad nad vähemalt 10% oma sissetulekutest. Talunikud on kaudset poliitilist toetust saanud ka president Chiracilt ja peaminister Jospinilt, kes eelmisel nädalal nimetasid reforme praegusel kujul halvaks.

Ka Saksamaal, kus septembris tulevad valimised, on poliitikud nimetanud EK ettepanekuid vastuvõetamatuteks. REUTERS-ÄP

Hetkel kuum