Clinton Aafrika turneel

26. märts 1998, 00:00

USA president Bill Clinton alustas sel nädalal oma presidendiks oleku aja pikimat välisvisiiti, külastades 11 päeva jooksul kuut Aafrika riiki. Tegemist on esimese USA presidendi visiidiga pärast Jimmy Carteri külaskäiku Lääne-Aafrikasse 20 aastat tagasi.

Veidi üle nädala tagasi kinnitas USA Aafrika riikide suhtes uue kaubanduspoliitika, mille tutvustamine on üks osa Bill Clintoni alanud missioonist. Senatis kinnitust ootav seadus näeb ette kaubandusbarjääride kõrvaldamise ning sooduslaenud neile Aafrika riikidele, mis on nõus oma majandust reformima.

Alates 1990. aastast on vähemalt esimesi samme plaanimajanduselt vabaturu ja demokraatia poole teinud valdav enamik Põhja- ja Kesk-Aafrika riike. Viimased kolm aastat on keskmine majanduskasv olnud 4%.

Isegi kõigi Aafrikaga seotud riskide juures võib tulu olla märkimisväärne. 1996. a oli USA Aafrika-investeeringute tulusus 31%, kõrvutatuna Ladina-Ameerika 12 protsendi, Aasia- ja Vaikse ookeani piirkonna 13 protsendi ja Lähis-Ida 17 protsendiga.

Praegu on USA kaubandus Aafrika riikidega, kus elab ligi 600 miljonit inimest, kaduvväike, moodustades kogu ekspordist vaid ühe protsendi ning impordist kaks protsenti. Kaubanduspuudujääk on eelkõige tingitud Angolast ja Nigeeriast imporditud naftast. Samas on USA eksport Aafrika riikidesse suurem kui endistesse SRÜ maadesse ja Aafrika-kaubandusega on USAs seotud ligi 100 000 töökohta.

Uut kaubandusalgatust Aafrikas toetavad USA kongressi mõlemad parteid. Kuid kriitikud leiavad, et seda kasutatakse arenguabi toetuste kärpimise õigustamiseks. Praegu eraldab USA Aafrikale aastas 700 mln dollarit võrreldes 1,3 miljardiga 1994. aastal.

Lisaks kaebavad Aafrika riigid, et raskeid majandusreforme pole premeeritud Aafrika võlakoorma kergendamisega, mis ulatub 200 mld dollarile. Oluliselt pole lisandunud ka välisinvesteeringuid.

Suur osa investeeringutes on läinud naftarikkasse Nigeeriasse, sõjalise diktatuuriga riiki, mis pole teinud sammugi demokraatia suunas, mida Clinton ülistab ja propageerib.

Vastuoluline on olnud kogu USA senine Aafrika-poliitika. Samas kui presidendi abid laitsid maha Clintoni plaani vabandada orjakaubanduse aegadel tehtud ülekohtu eest, on vastuolulisi seiku küllalt ka lähimineviku külma sõja aegadest.

Mõjukaim näide on ligi 30 aastat kestnud toetusest endise Zaire antikommunistlikule re?iimile, mis võimaldas diktaator Mobutu Sese Sekol tsiviilõigusi ignoreerides kokku kuhjata hiigelvaranduse, samas kui elanikkond vaesus. Toetati ka Libeeria ja teiste riikide diktatuure ning Angola geriljasid.

USA ei ole Aafrika suhtes alati õigesti käitunud, aafriklaste vajadused on ohvriks toodud USA strateegilistele huvidele, möönis Bill Clinton Ugandas.

Clinton külastab visiidil Ghanat, Ugandat, Rwandat, Botswanat ja Senegali. Visiidi haripunktiks on Lõuna-Aafrika Vabariigi külastamine, kus Bill Clinton kohtub president Nelson Mandelaga. WP-DI-ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing