25. märts 1998 kell 22:00

Dow sihib 9000 punkti piiri

Läti aktsiad liikusid kolmapäeval taas alla, selle aasta madalaimale tasemele. Unibanka kaotas 4 santiimi, olles ka enim kaubeldud. Ka Kaija jätkas allakäiku, kaotades 5 santiimi. Ainsana murdis trendi Daugavpilsi mootoriketitehas, mis tegi tubli 7,9% hüppe tänu äsja välja kuulutatud, oodatust tugevamatele 1997. aasta majandustulemustele.

Leedu börsil liikusid aktsiate hinnad samuti madalamale. Samal ajal tegi vabaturul ilma Hermis, mille aktsiaid ostsid üsna kõrge hinnaga üles üks või kaks eeldatavasti välisinvestorit. Maaklerid viitasid sealjuures lähenevale aastakoosolekule, mis on ilmselt üheks kokkuostmise põhjuseks. Samal ajal langesid pankade hinnad börsisüsteemis tublisti ning sama teed läksid ka teised hiljutised «kuumad» aktsiad. Väikese tõusuga tuli siiski toime Leedu Gaas, lõpetades viimaste päevade järsu kukkumise. Leedu Energiaga kauplemine on peatatud aastakoosoleku tõttu.

RTSis oli kolmapäeval taas tehnilisi probleeme, mis lükkasid edasi ka kauplemissessiooni alguse. Esimene vaimustus naftahindade tõusust on möödas, naftafirmade äsjane tugev nõudlus kokku kuivanud ning sama kehtib ka kogu ülejäänud turu kohta. Lisades sellele segase poliitilise olukorra, kus riigi juhtkonnal pole seni olnud mahti või tahtmist toimuvat rahvale selgitada, ja saamegi sihitult kõikuva ja kehvas tujus aktsiaturu.

USA aktsiate hinnad viskusid teisipäeval taas üles. Selle taga oli investorite vähene usk OPECi suutlikkusse naftahindu kontrolli alla saada. Ka tehnoloogiaaktsiad liikusid reipalt üles ning Nasdaqi koondindeks murdis 1800 punkti piiri. Ilmselt on selleski sektoris olulised kasumihoiatused möödas. Jätkuvalt tugevad rahavood väärtpaberiturule ning tugev võlakirjaturg on samuti aktsiate jätkuva menu põhjuseks. Arvestades Microsofti ja mitme teise firma häid kasumeid, ei peaks 9000 punkti piiri murdmine Dow'le erilisi probleeme valmistama.

Hetkel kuum