30. märts 1998 kell 22:00

Eesti Gaas hakkab töötajaid koondama

Eesti Gaas juhatuse esimees Aarne Saar ütles, et praegu on Eesti Gaasil viis tütarettevõtet, kes tegelevad lõpptarbijatele gaasi müügiga, nagu teeb seda ka Eesti Gaas ise. Nüüd liidetakse tütarfirmad emafirma Eesti Gaasiga. «Kindlasti läheb ka äritegevus selle tõttu paremini juhitavaks,» sõnas Saar.

Veidi vähem kui kahe aastaga peaks Eesti Gaasi töötajate arv vähenema praeguselt 720 töötajalt 500-le. Saare sõnul on selle eesmärk vähendada ettevõtte kulusid.

«Me oleme arvestanud, et sellise tütarfirmade liitmise ja töötajate arvu vähendamisega hoiame kokku ligikaudu 30 miljonit krooni,» lausus Saar. Ta lisas aga, et see kokkuhoid on arvestatud pikema perspektiiviga ja esimestel aastatel sellist kokkuhoiunumbrit kohe oodata ei maksa.

Ta selgitas, et töötajate arvu vähendamine ei tähenda seda, et need inimesed kõik lähevad koondamisele sõna otseses mõttes. «Nad lähevad meie alt ära koos oma tegevusalaga,» lausus Saar. Tema sõnul on Eesti Gaasil küllaltki palju ettevõttele otseselt mittevajalikke funktsioone. Näiteks tõi Saar korterites gaasiseadmete teenindamise, millega Eesti Gaas seni tegeles, kuid üldiselt on see ala maailmas omaette firmade käes. «Seega need inimesed saavad oma tööd jätkata, kuid teevad seda teistes firmades,» sõnas Saar. Samuti on Eesti Gaasis tööl palju pensioniealisi, kelle arvel samuti töötajate hulka vähendatakse.

Koondamiskulude suurust ei osanud Saar praegu veel öelda.

Eesti Gaasi tütarettevõtte ASi Rakvere Gaas direktor Toomas Kõiv ütles, et tema praegu küll midagi võimalikest koondamistest ei tea. «Mina töötan endiselt edasi, « sõnas ta.

ASis Tallinngaas on muudatused juba toimumas. Müügistruktuur on Eesti Gaasiga ühendatud ning tehniline ja finantsosa liidetakse emaettevõttega selle aasta jooksul.

Tallinngaasi direktor Ülo Jaanimägi rääkis, et kindlasti on iga koondamine probleem inimese jaoks, keda see otseselt puudutab, ja vaevalt, et keegi selle suhtes ükskõikne on. «Inimesed on siiski mõistlikult asjasse suhtunud,» sõnas ta.

Jaanimäele endale on tööpakkumine Eesti Gaasist juba tehtud.

Hetkel kuum